Rusia a crescut zece poziții în clasamentul anual „Index of Democracy” al organizației britanice The Economist Intelligence Unit, ocupând locul 134 în grupul țărilor cu „regimuri autoritare”. Vecinii de clasament ai Rusiei sunt Guinea (locul 133) și Republica Congo (locul 135).

Cercetătorii evaluează starea democrației în 167 de țări și teritorii speciale după cinci criterii: procesul electoral și pluralismul, activitatea guvernului, participarea cetățenilor la viața politică, cultura politică și libertățile civile.

Locul statelor în clasament este determinat pe baza punctajului total, care este calculat pe baza mediei celor cinci indicatori. În funcție de acest scor, țările sunt împărțite în democrații complete (mai mult de 8 puncte), democrații slabe sau defecte (mai mult de 6 puncte), regimuri hibride (peste 4 puncte) și regimuri autoritare.

The Economist Intelligence Unit recunoaste doar 22 de țări drept democrații complete.

Peste o treime din populația lumii trăiește sub regimuri de guvernare autoritare. Liderii ratingului sunt aceeași de câțiva ani – Norvegia, Islanda și Suedia. Lista democrațiilor complete mai include Noua Zeelandă, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Canada, Australia, Elveția, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie, Uruguay, Austria, Spania, Mauritius, Costa Rica, Franța, Chile și Portugalia. De altfel, ultimele trei țări au părăsit grupul democrațiilor slabe.

La sfârșitul anului 2019, scorul total al Rusiei, care până în 2011 a fost în grupul țărilor cu regim de guvernare hibrida, s-a ridicat la 3,11. Acest punctaj este mai mare decât cu un an mai devreme: atunci Federația Rusă a obținut doar 2,94 puncte – minimul în întreaga istorie a ratingului. Conform autorilor Indicelui democrației, nu trebuie să ne așteptăm la îmbunătățiri în următorii ani, inclusiv din cauza lipsei opoziției în Rusia. Experții consideră că, în următorii cinci ani, tensiunile dintre Rusia și Occident și sancțiunile reciproce vor continua.

În clasamentul democratiilor, Rusia este depașita de Ucraina (locul 78, regim hibrid), Moldova, Georgia, Armenia, Kârgâzstan, Irak, Angola, Autoritatea Palestiniana, multe țări africane. Situația este mai gravă în Belarus, Kazahstan, Uzbekistan, Iran, Emiratele Arabe Unite, China și Cuba.

Cel mai rău cu democrația este în Coreea de Nord, Republica Democrată Congo, Republica Centrafricană, Siria, Ciad, Turkmenistan, Guineea Ecuatorială, Tadjikistan, Arabia Saudită și Yemen.

Sursa: paginaderusia.ro