Un lider al reţelei teroriste Statul Islamic, cunoscut sub pseudonimul Jabba jihadistul, a surprins întreaga lume prin felul în care arăta în momentul arestării sale în Irak.

Muftiul Abu Abdul Bari, cunoscut totodată ca Shifa al-Nima sau Jabba jihadistul, a fost arestat joi, 16 ianuarie, la Mosul, în nordul Irakului. Când au descins în ascunzătoarea sa, forţele speciale s-au trezit în faţa unei provocări diferite de cea pentru care se pregătiseră înainte de operaţiune.

Jabba jihadistul este atât de obez încât a necesitat un camion pentru a fi dus în arest. Potrivit presei britanice, o persoană de temut odinioară, muftiul cântăreşte în prezent 254 de kilograme. Jabba jihadistul este considerat drept unul dintre cei mai cruzi lideri ai Statului Islamic, fiind acuzat de asasinate, violuri şi trafic de persoane. Pe lângă aceste infracţiuni foarte grave, el a ordonat distrugerea unor situri din Mosul incluse în Patrimoniul Mondial şi a ţinut discursuri de incitare împotriva forţelor de ordine.

„Sunt încântat că Jabba al Statului Islamic a fost capturat la Mosul. Era responsabil de execuţia unor bărbaţi, femei şi copii. Acest animal a violat şi asasinat mai multe persoane”, a reacţionat la fotografiile cu jihadistul un britanic care a luptat împotriva Statului Islamic în Siria, scrie adevarul.ro