Serviciul Federal de Securitate (FSB) a reținut, la 27 decembrie, două persoane care pregăteau atacuri teroriste la Sankt Petersburg în timpul sărbătorilor de Anul Nou. Acest lucru a fost anunțat de Centrul pentru Relațiile cu Publicul al FSB, relatează TASS.

Mai exact, a fost anunțat:

- reținuți - cetățeni ai Rusiei;
- ei pregăteau acte teroriste „în locurile mulțimilor de oameni din Sankt Petersburg”;
- le-au fost confiscate „materialele care confirmau pregătirea” actelor teroriste;
- le-a fost deschid dosar penal în temeiul art. 30 și art. 205 din Codul penal (pregătire pentru un atac terorist), precum și art. 205.1 (participarea la activitățile unei organizații teroriste);
- Reținerea a fost efectuată pe baza informațiilor primite din Statele Unite.

Despre ce fel de organizație teroristă este vorba, serviciul de securitate nu specifică și nu precizează detaliile despre reținuți. 

Cu puțin timp înainte ca FSB să difuzeze informații despre dreținerea a doi ruși, Kremlinul a anunțat despre o conversație telefonică între președintele rus Vladimir Putin și liderul american Donald Trump. Putin i-a mulțumit lui Trump pentru „informațiile transmise prin serviciile speciale care au contribuit la prevenirea comiterii unor acte teroriste în Rusia”.

Nu este prima dată când Statele Unite au transmis informații Rusiei despre un atac terorist iminent. În urmă cu doi ani, în decembrie 2017, FSB a raportat reținerea a șapte membri ai celulei organizației teroriste a Statului Islamic interzis în Rusia. Au planificat un atentat sinucigaș "într-una dintre instituțiile religioase", precum și uciderea cetățenilor și bombardarea dispozitivelor explozive improvizate "în locuri cu prezență în masă a oamenilor", potrivit serviciului de informații. După cum a specificat serviciul de presă din Sankt Petersburg, deținuții planificau, în special, să arunce în aer o catedrală din Kazan. În aceeași lună, Putin a mulțumit lui Trump pentru informațiile transmise de CIA, ceea ce i-a permis reținerea teroriștilor care pregăteau atacurile din Sankt Petersburg și alte orașe rusești.

Open Media