Profesoara de origine turcă, Bușra Zeynep Șen, reținută în această dimineață de polițiști, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, se află, în prezent, în stare de libertate, informează Poliția Română.

„Polițiștii au pus în aplicare un mandat de aducere în fața procurorului, iar în momentul de față ea este în stare de libertate, până decide procurorul dacă validează sau nu mandatul de arestare emis”, a declarat, pentru Digi24.ro, inspectorul principal de poliție, Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române.

Inspectorul principal de poliție a precizat că, în acest gen de situații, legate de cereri de extrădare, polițiștii nu cunosc toată documentația și contextul.

„Noi am pus în aplicare doar un mandat de aducere, la ei (la Parchet) există toată documentația și analiza”, a spus Ghebaur. „Mai mult de atât, nu decidem noi. De aici, mai departe, Parchetul se ocupă”.

„Dacă avem un mandat european de arestare pentru o persoană, noi găsim o persoana respectivă și o ducem în fața procurorului, iar el, mai departe, validează, în instanță mandatul, nu noi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției procedura.

Amintim că, fiica lui Turgay Șen, președintele liceelor „Orizont” din R. Moldova, profesoară turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută de polițiști, miercuri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan.

Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată într-un comunicat.

Detalii: Fiica fostului președinte al liceelor „Orizont”, reținută la București