POLITICĂ

------------Forţele Aeriene ale SUA s-au plâns pe piloţii ruşi în cerul deasupra Siriei

Piloţii ruşi în cerul deasupra Siriei nu includ semnalele de recunoaştere, „ignorând protocoalele internaţionale”, şi se apropie la o distanţă periculoasa de aeronavele americane, informează DOJDI, cu referire la THE WALL STREET JOURNAL.

https://tvrain.ru/

„Ei răspund extrem de rar pe cale orală. Extrem de rar manevrează într-o parte. Noi le cedăm trecerea”, a declarat general-maior Charles Corcoran, citat de REPUBLIC.

https://republic.ru/

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse nu a răspuns solicitărilor gazetei, transmite INTERFAX. De asemenea, nu există o confirmare a acestei informaţii din alte surse.

http://www.interfax.ru/

-------------Şoigu a spus că coaliţia internaţională a acţionat în minus în Siria

Forţele Aero-spaţialel au executat în Siria sarcina pusă de preşedintele Federaţiei  Ruse, iar coaliţia internaţională, în frunte cu SUA, nu numai că acţionat „la zero”, ci chiar în minus. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, general de armată Serghei Şoigu, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a emis un comunicat în legătură cu lovitura aeriană asupra civililor din Idlib

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că un bombardier strategic V-52 a efectuat la 3 ianuarie o lovitură în provincia Idlib fără coordonare cu Federaţia Rusă, ca urmare având de suferit mai bine de 20 de civili, informează RBC cu referie la RIA NOVOSTI şi şeful Statului Major General al Forţelor Aeriene, Valeri Gherasimov.

http://www.rbc.ru/

-----------Departamentul de Stat a explicat lipsa dovezilor atacurilor cibernetice din partea Federaţiei Ruse

SUA nu pot prezenta probele clasificate împotriva Rusiei pentru atacurile cibernetice. După cum a explicat reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, aceasta reflectează tendinţa de a proteja sursele de informaţie şi metodele de lucru ale serviciilor speciale americane, informează EHO MOSCVî.

http://echo.msk.ru/

Versiunea nesecretizată a raportului privind „amestecul Rusiei” în alegeri a fost publicată de serviciul american de informaţii la 6 ianuarie, reaminteşte RBC. Din raport rezultă că serviciul de informaţii al SUA, „cu o mare doză de siguranţă”, consideră că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus organizarea campaniei de implicare în alegereile preşedintelui SUA.

http://www.rbc.ru/

------------Senatorii SUA vor prezenta un proiect asupra sancţiunilor „la scară mare” împotriva Federaţiei Ruse

Senatorii americani vor prezenta un proiect de lege ce presupune sancţiuni „la scară largă” în privinţa Federaţiei Ruse în legătură cu, chipurile, amestecul în cursul alegerilor prezidenţiale din anul 2016. Declaraţia a fost făcută, astăzi, de republicanul John McCain, precum şi de democraţii Ben Cardin şi Robert Menendez, transmite KOMMERSANT cu referire la REUTERS.

http://www.kommersant.ru/

Conform documentului, restricţiile privind vizele şi îngheţarea activelor vor fi aplicate în privinţa persoanelor „care au participat în acţiuni semnificative, ce au subminat securitatea cibernetică a infrastructurii şi instituţiilor democratice” şi persoanelor care au controbuit la aceste acţiuni, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

---------SUA l-au introdus în lista de sancţiuni pe şeful Comitetului de Anchetă al Rusiei, Bastrîkin

Minsterul Finanţelor al SUA a extins acţiunea sancţiunilor privind „dosarul Magniţki”, informează LENTA. Sancţiunile s-au extins şi asupra preşedintelui Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, Alexandr Bastîrkin, anchetatorului Stanislav Gordievski, omului de afaceri Dmitri Kovtun, deputatului Dumei de Stat Andrei Lugov şi figurantului anchetei efectuate de Fondul Hermitage Capital, Ghennadi Plaskin, acuzat de participarea la schemele în calitate de conducător nominal.

https://lenta.ru/

Publicaţia califică noile sancţiuni drept un pas simbolic al administraţiei ce pleacă a lui Barack Obama, transmte MEDIAZONA cu referire la NYT.

https://zona.media/

Auditorul Fondului Hermitage Capital, Serghei Magniţki, a fost arestat sub acuzaţia de eschivare de la plata impozitelor în anul 2008. După un an, el a murit într-un izolator din Moscova. Avocaţii lui Magniţki susţin că înainte de moarte auditorul a fost maltratat şi lăsat fără asistenţă medicală, reaminteşte DOJDI.

https://tvrain.ru/

Foştii spioni Kovtun şi Lugovoi au devenit cunoscuţi din cauza dosarului privind moartea fostului angajat al FSB, Alexandr Litvinenko, menţionează KOMMERSANT. La 23 noiembrie 2006, el a murit în Marea Britanie din cauza otrăvirii cu poloniu radioactiv 210. Ancheta i-a acuzat de cele întâmplate pe Kovtun şi Lugovoi.

http://www.kommersant.ru/

----------Kremlinul a evaluat rezultatele preşedinţiei lui Obama

Cel de-al doilea termen de preşedinţie a lui Barack Obama a devenit perioada unei degradări fără precedent a relaţiilor dintre Moscova şi Washington. Introducerea de noi sancţiuni de către SUA împotriva Rusiei a devenit un pas suplimentar spre această „degradare făcută cu mâna omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, informează RT.

https://russian.rt.com/

Analiştii au citat Federaţia Rusă printre cele cinci ţări cu cele mai bune armate cibernetice

Rusia intră în topul celor cinci ţări ale lumii cu cele mai bine dezvoltate armate cibernetice, au stabilit analiştii companiei Zecurion. Federaţia Rusă intră în acest top după SUA, China, Marea Britanie şi Coreea de Sud, transmite KOMMERSANT.

 http://www.kommersant.ru/

------------Zaharova a comentat afirmaţiile lui Meryl Streep despre Trump

Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat părerea adresată preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, de către actriţa Meryl Streep cu privire la faptul că „atunci când un om puternic îţi foloseşte poziţia pentru umilirea altora, au de suferit toţi”, informează RT.

https://russian.rt.com/

„Jigneşte şi umileşte, fie şi fără sens, şi primeşte rezultatul – aceasta e deviza echipei care pleacă [a lui Obama], a spus Zaharova, citată de GAZETA.RU. După părerea lui Zaharova, „nu trebuie umilit nimeni, nu doar cei care împărtăşesc opinii politice «corecte»”.

https://www.gazeta.ru/

Streep l-a criticat la 9 ianuarie pe Trump. Ea a reamintit momentul când Trump l-a parodiat pe jurnalistul cu un defect fizic Serge Kovaleski, transmite LENTA.

https://lenta.ru/

-----------În Grecia a murit un diplomat rus

La Atena a murit şeful Direcţiei consulare a Ambasadei Federaţiei Ruse în Grecia, Andrei Malanin, informează EHO MOSCVÎ. Corpul său a fost găsit în apartamentul său din centrul Atenei. Uşa era închuiată cu cheia dinăuntru. Malanin avea 55 de ani.

http://echo.msk.ru/

Moartea consulului rus Andrei Malanin la Atena a survenit din cauza fireşti. La această concluzie au ajuns medicii, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

ECONOMIE

---------Miliardarii ruşi s-au îmbogăţit cu 29 de miliarde de dolari după victoria lui Trump

Victoria lui Trump la alegerile preşedintelui SUA le-a adus miliardarilor ruşi un total de circa 29 de miliarde de dolari, potrivit FORBES, citată de KP.

http://www.kp.ru/

Veniturile lor totale s-au dovedit mai mari decât ale altor cetăţeni foarte bogaţi din orice ţară a lumii, exceptând SUA, menţionează TASS.

http://tass.ru/

Potrivit datelor publicaţiei, dinamica pozitivă este legată de consolidarea rublei şi creşterea costului hârtiilor de valoare, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

-----------Federaţia Rusă a început a reduce extraţia de petrol conform unui grafic accelerat

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că partea rusă îşi îndeplineşte angajamentele privind reducerea extracţiilor de petrol, transmite ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/

Companiile ruseşti au purces la reducerea extracţiilor de petrol în cadrul executării acordului cu OPEC cu depăşirea graficului aprobat anterior, a comunicat pentru INTERFAX o sursă din cadrul Ministerului Energiei.

http://www.interfax.ru/

Comanda de stat în domeniul apărării privind livrarea sistemelor Iars e în pericol de a fi zădărnicită

Institutul de tehnologie termică din Moscova se confruntă cu dificultăţi în producerea de lansatoare pentru sistemele rachetare strategice „Iars”, deoarece Uzina electromecanică din Podolsk, din cauza problemelor economice, nu poate livra utilajul necesar în acest scop, scrie KOMMERSANT cu referire la scrisoare conducerii institutului către Rosteh.

http://www.kommersant.ru/

SOCIETATE

Un biatlonist francez l-a numit pe câştigătorul Cupei IBU, Loghinov, un escroc

Biatlonistul francez Aristide Bogu l-a numit „escroc” pe biatlonistul rus Alexandr Loghinov. La 7 ianuarie Loghinov a câştigat competiţie de sprint la etapa Cupei IBU, iar la 8 ianuarie – competiţia de urmărire, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

În anul 2003, Loghinov a fost suspendat pentru doi ani: în proba de dopaj a sportivului a fost găsit preparatul interzis eritropoetin. Termenul suspendării a expirat în noiembrie 2016, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

-----------FSB l-a reţinut pe un ucrainean care şi-a schimbat numele pentru a pătrunde în Crimeea

Grănicerii ruşi l-au reţinut pe un ucrainean care şi-a schimbat numele pentru a pătrunde în Crimeea, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Incidentul a avut loc la 5 noiembrie, la punctul de trecere auto Perekop de la hotarul Crimeii cu Ucraina, transmite TASS. Ucraineanul a fost arestat, el riscă până la patru ani de închisoare pentru trecerea ilegală a hotarului de stat.

http://tass.ru/

-----------Ministerul Apărării a spus că informaţiile mass-media privind cauzele tragediei Tu-154 sunt o aiureală

Ministerul Apărării al Rusiei a respins informaţia mass-media despre faptul că cauzele catastrofei Tu-154 din preajma oraşului Soci sunt stabilite, transmite RT.

https://russian.rt.com/

„Toate zvonurile publicate de LIFENEWS despre, chipurile, cauzele stabilite ale catastrofei aeronavei Tu-154 sunt o aiureală totală”, a declarat reprezentantul oficial al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de MEDIAZONA.

https://zona.media/

-----------Fostului miliţian din Angarsk i-a fost prezentată acuzaţia de omor a 47 de femei

Fostul miliţian din Angarsk, Mihail Popkov, care îşi execută pedeapsa de închisoare pe viaţă pentru 22 de ucideri, a recunoscut încă 60 de omoruri comise în anii 1992 – 2007, informează MEDUZA.

https://meduza.io/

Uciderile aveau loc în timpul serii şi noaptea. Din locurile publice ale Angarskului dispăreau femei, transmite TASS. Corpurile lor – cu semne de moarte violentă – erau găsite pe teritoriile câtorva raioane. Pentru identificarea suspectului au fost verificaţi circa 30 de mii de oameni.

http://tass.ru/

MOLDOVA

------------Krasnoselski a anulat decretul privind aplicarea armei de către forţele armate în operaţiunile antitero

Şeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a anulat decretul ce permitea forţelor armate să aplice arma de foc şi tehnica militară în timpul participării la operaţiunile antitero, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Agenţia reamineşte că unele prevederi ale actului normativ au suscitat o mare rezonanţă socială. În special este vorba de aplicarea mijloacelor speciale împotriva femeilor gravide şi a invalizilor.

http://novostipmr.com/

----------------În hotelurile din Transnistria există înlesniri pentru turiştii din Abhazia şi Osetia de Nord

Pentru turiştii din Rusia, Osetia de Nord, Abhazia în hoteluri există înlesniri, spre deosebire de turiştii „din străinătatea apropiată şi îndepărtată”, informează POINT.MD cu referire la HROMADSKE.UA. 

Pentru „prieteni speciali” – 335 de ruble transnistrene pe zi. Pentru ceilalţi – 400-500 de ruble. Un dolar SUA este echivalent cu 11,3 ruble transnistrene.

https://point.md/

-----------În Găgăuzia, în decurs de câteva zile, au căzut 155% de precipitaţii

În patru zile – de la 6 la 9 ianuarie – pe teritoriul Găgăuziei au căzut 17,1 milimetri de precipitaţii sub formă de zăpadă, ceea ce constituie 155% faţă de normă, informează GAGAUZINFO.MD. Viteza maximă a vântului a atins 21 de metri pe secundă. Înălţimea stratului de zăpadă constituie, în medie, 10 centimetri. Pe alocuri, pe drumuri s-au format aluviuni de până la 1,5 metri.

http://gagauzinfo.md/