În timp ce Moscova examinează inițiativa de acordare R. Moldova a unui credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de infrastructură, Federația Rusă împrumută bani de la China, aceeași sumă, tot pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), înfiinţată de China, a aprobat acordarea unui împrumut de 500 de milioane de dolari Rusiei, pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, transmite Reuters, citat de Agerpres

Este primul credit de care beneficiază Rusia, după ani de discuţii la nivel înalt, pe fondul întăririi relaţiilor dintre Moscova şi Beijing.

În 2014, după ce Occidentul a impus Rusiei sancţiuni din cauza rolului în criza din Ucraina, autorităţile de la Moscova au decis să sprijine relaţii mai solide cu Asia. În prezent, Rusia face parte din principalii trei furnizori de energie ai Chinei.

Prima tranşă a împrumutului AIIB, de 96,7 milioane de dolari, va fi folosită pentru repararea autostrăzii care leagă oraşul Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) de Norvegia. Următoarele tranşe vor fi utilizate tot pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a informat Ministerul Economiei de la Moscova.

Amintim că, recent Igor Dodon, anunța că Federaţia Rusă va oferi R. Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Igor Dodon a specificat că prima tranşă în valoare de 300 de milioane de dolari va fi acordată în scurt timp astfel încât în februarie-martie 2020 ar putea începe un amplu proces de reconstrucţie a drumurilor în Republica Moldova.

Detalii: Dodon: Rusia va oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari

Cu toate acestea, analiștii politic consideră că Federația Rusă nu are potențialul economic să dea bani și că are propriile probleme financiare și economice. Totodată, creditul de 500 de milioane de dolari pe care Rusia l-ar putea oferi Republicii Moldova poate fi o mișcare propagandistică ori un suport pentru Dodon și PSRM în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate.

Detalii: Analist, despre creditul de 500 mln dolari: Federația Rusă nu are potențialul economic să dea bani

Comentatori politici, despre creditul de 500 de milioane de la Moscova: Banii rușilor o să ne coste