Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că doreşte ”un dialog constructiv” cu premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson, după victoria sa clară în alegerile legislative anticipate, în contextul în care cele două ţări întreţin relaţii dificile, relatează AFP.

”Sunt convins că dezvoltarea unui dialog constructiv şi unei cooperări depline în diverse domenii ar corespunde intereselor ţărilor noastre şi întregului continent european”, a declarat, citat într-un comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului s-a arătat, anterior, prudent în privinţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor Moscovei cu Londra, afectate de dezacorduri persistente şi un scadal de spionaj.

”Noi sperăm în continuare ca forţele politice care câştigă alegeri, indiferent în ce ţară, să adere la un dialog şi să se concentreze asupra stabilirii unor bune relaţii cu ţara noastră”, a declarat presei Dmitri Peskov. ”Însă nu ştiu în ce măsură asemena aşteptări sunt potrivite în cazul conservatorilor” britanici, a adăugat el.

De peste un an, dosarul Skripal - care poartă numele unui fost colonel din cadrul serviciilor ruse militare de informaţii (GRU), condamnat la închisoare după ce a fost găsit vinovat de spiona în favoarea Regatului Unit, iar apoi schimbat într-un schimb de agenţi dubli - subminează relaţiile britanico-ruse.

La 4 martie 2018, acest fost dublu agent a fost găsit în stare de inconştienţă, împreună cu fiica sa, Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei.

Autorităţile britanice au cauzat GRU că au încercat să-l otrăvească cu noviciok, un puternic agent neurotoxic.

Moscova dezminte orice responsabilitate în acest caz, care a condus la cel mai mare val de expulzări încrucişate de diplomaţi din istoria recentă şi la noi sancţiuni americane.

Rusia şi Regatul Unit au, de asemenea, poziţii opuse în numeroase dosare internaţionale, de la Războiul din Siria şi până la criza ucrainană.

Sursa: News.ro