Proiectul de lege al senatorului american Cory Gardner, care vine să stabilească dacă Rusia poate fi considerată un stat care finanțează terorismul, a fost aprobat de Comitetul pentru Relații Externe al Senatului SUA.

Potrivit gardner.senate.gov. Departamentul de Stat trebuie să stabilească în termen de 90 de zile și să raporteze Congresului dacă Federația Rusă cade sub incidența legilor americane drept finanțator al terorismului.

Acest statut este atribuit țărilor care „au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internațional” și includ în prezent Coreea de Nord, Iran, Siria și Sudan. Potrivit Departamentului de Stat, este vorba de aplicarea următoarelor sancțiuni: limitarea asistenței externe a SUA, oprirea exportului și vânzărilor de echipament militar, controale la exportul de produse cu dublă destinație – civilă și militară, și prin îngrădiri de natură financiară.

„Vladimir Putin dăunează grav păcii și stabilității internaționale. Sunt mulțumit că astăzi, Comitetul pentru Relații Externe al Senatului a aprobat proiectul meu și l-a transmis Departamentului de Stat. E timpul să spunem lucrurilor pe nume, Rusia susține teroarea. Rusia lui Putin și-a invadat vecinii, Georgia și Ucraina, și susține regimul criminal al lui Bashar al Assad”, a declarat senatorul Gardner.

„Rusia este, de asemenea, direct responsabilă pentru acțiunile teroriste, precum zborul 17 din Malaysia, Ucraina în 2014, când au fost ucise 298 de persoane, inclusiv un cetățean american, și atacurile cu arme chimice din Marea Britanie în 2018 care au ucis două persoane, inclusiv un britanic. Dacă Rusia nu își schimbă fundamental comportamentul, nu trebuie să repetăm ​​greșelile anterioare de a încerca să normalizeze relațiile cu o națiune care continuă să reprezinte o amenințare serioasă pentru Statele Unite și aliații noștri”, se mai arată în proiect.