Presa ucraineană și cea rusă au publicat mai multe detalii importante din culisele Summitului în formatul Normandia desfășurat luni seară la Palatul Elysée din Paris. O parte din acestea contrazic informațiile vehiculate în presă precum că Rusia și Ucraina au convenit asupra tranzitului de gaze, iar o altă parte vin în contradicție cu acuzațiile aduse lui Zelensky, potrivit cărora acesta ar fi făcut mai multe cedări în fața lui Putin.

Potrivit redactorului-șef al publicației ucrainene GORDON.UA, Alesia Batsman, care face referire la sursele sale din delegația lui Zelensky la Paris, afirmă că președintele ucrainean a respins categoric cererea insistentă a lui Putin de întărire în Constituție a „statutului special” pentru regiunile separatiste din Estul Ucrainei.

„Pentru Putin cel mai important a fost să obțină garanțiile de includere a statutului special în Constituția ucraineană. Zelensky a refuzat categoric. În privința hotarului, la fel, n-au convenit nimic”, afirmă Batsman.

Totodată, jurnalista susține că părțile nu au ajuns la un numitor comun nici asupra organizării alegerilor locale în Donbas, în 2020.

„Consilierul președintelui rus Vladislav Surkov s-a comportat extrem de agresiv și emotiv. L-a atacat pe consilierul lui Zelensky, Andrei Ermakov. Putin a discutat cu Zelensky vădit respectuos. S-a adresat cu „Dvs.” și „Vladimir Alexandovici”, continuă jurnalista.

În același timp siteul BBC Russia transmite cu referire la sursele sale din cadrul delegației ruse că nu a fost găsit niciun compromis pe problema tranzitului de gaze prin Ucraina, chiar dacă Zelensky a declarat că problema ar fi fost „deblocată”, iar Putin a dat asigurări că toți vor fi asigurați cu gaze. Și directorul executiv al „Naftogaz Ucraina”, Iurii Vitrenko, care a făcut parte din delegația ucraineană, a declarat că în privința gazelor „despre nimic concret părțile nu s-au înțeles”.

Sursele BBC au declarat că „Cina celor patru (Merkel, Putin, Macron și Zelensky – n.red) a durat foarte mult, fiindcă și acolo au continuat negocierile, dar fără rezultate palpabile”.

Publicația ucraineană „Adevărul european”(Evrapeskaia Pravda) titrează următoarele: „Cum Zelensky l-a învins pe Putin la summitul de la Paris”.

Ziarul online susține că „Zelensky, în ciuda așteptărilor Moscovei, nu a fost o jertfă ușoară”. El a purtat negocieri cu Putin într-un mod deloc plăcut Moscovei, iar Putin nu a putut penetra acest model”.

„Zelensky nu doar a evitat eșecurile, care i le-au prognozat mulți, dar a plecat de la Paris victorios. Da, nu e perfect, dar nici nesemnificative nu sunt aceste rezultate”, menționează redactorul-șef al „Adevărului european”, Serghei Sidorenko.

Amintim că preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au stabilit, de comun acord cu omologul din Franţa, Emmanuel Macron, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, implementarea unui armistiţiu complet în regiunile separatiste ucrainene şi, eventual, acordarea unui statut special.

Părțile au mai convenit luni să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârşitul lunii martie 2020, potrivit unei declaraţii comune adoptate la încheierea unui summit la Paris în format Normandia.

Părţile sunt de acord cu privire la ”obiectivul de a proceda la o dezangajare a forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în declaraţia comună.

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.

Vezi și:Putin și Merkel l-au convins pe Zelensky să accepte acordarea statutului special pentru Donbas

Kommersant // Rusia și Ucraina au convenit asupra tranzitului de gaze naturale