Serviciile speciale occidentale au descoperit în Munții Alpi din Franța un grup de 15 spioni ai serviciului militar de informații al Rusiei (GRU) specializați în asasinate și sabotaj. Potrivit publicației franceze Le Monde care citează surse apropiate operațiunii, spionii au acționat în ultimii ani în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova.

Potrivit sursei menționate, agenții respectivi făceau parte dintr-un grup de elită al GRU, iar unul din ei a fost implicat în cazul răsunător de otrăvire cu agentul neuro-toxic „Novichok” a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, în martie 2018.

În perioada 2014-2018 acești agenți s-au oprit în mai multe stațiuni de schi din orașe mici din sud-estul Franței.

Conform cotidianului francez, spionii au îndeplinit misiuni în Bulgaria, Moldova, Muntenegru și alte țări. Serviciile speciale occidentale n-au reușit să confiște echipamentul acestora.

Amintim că Germania a expulzat ieri, 4 decembrie, doi diplomați ruși, după ce justiția germană a suspectat că serviciile secrete ruse ar fi implicate în asasinarea unui fost lider cecen la Berlin.

Ministerul de Externe rus a condamnat miercuri expulzarea din Germania a doi diplomaţi ruşi, calificată drept o acţiune ”neprietenoasă şi lipsită de temei”.

Răspunsul Rusiei trebuie să fie ”adecvat şi simetric”, a declarat preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Duma rusă, Leonid Sluţki.