Fracțiunea Partidului Popular European (PPE) intenționează să lupte mai eficient cu grupurile radicale și finanțarea partidelor anti-europene, în special de către Rusia, scrie Der Spiegel.

„Trebuie să înăsprim regulile pentru finanțarea partidelor la nivelul UE”, a declarat șeful PPE, Manfred Weber. Potrivit politicianului, partidele ar trebui să primească mai puțini bani de la UE dacă reprezentanții lor primesc simultan fonduri de la „regimuri autocratice”.

În special, acest lucru se aplică președintelui rus, Vladimir Putin, care încearcă să obțină influență asupra partidelor europene. Cel mai recent exemplu este Partidul Libertății din Austria, care cooperează cu partidul lui Putin – „Rusia Unită”.

În ciuda faptului că finanțarea din terțe țări este interzisa oficial în UE de la începutul anului 2017, sancțiunile pentru încălcarea acestei reguli sunt de extrem de blânde. Cei care încalcă legea se confruntă cu o amendă de maxim 10% din bugetul anual. Din punctul de vedere al lui Weber acest lucru este insuficient. „Nu putem permite finanțarea de către UE a partidelor anti-europene, care sunt ajutate cu bani și de Kremlin, cu scopul slăbirii Europei. Acest lucru trebuie să se termine”, – a spus politicianul.

De asemenea, în Parlamentul European încă nu există criterii clare pentru formarea fracțiunilor. Singura condiție prealabilă pentru acest lucru este cea a acordului membrilor de a o crea. De exemplu, din fracțiunea „Europa Libertății și Democrației Directe” fac parte partid naționalist UKIP din Marea Britanie și Mișcarea Cinci Stele din Italia, și asta în ciuda faptului că liderii lor nu au poziții comune – cu excepția criticii UE.

sursa: Paginaderusia