Neatingerea unui compromis în chestiunea legată de sectorul bancar a dus la suspendarea rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava care s-a încheiat fără a fi semnat un protocol agreat de părți. Deși au trecut aproape trei săptămâni de la reuniunea de la Bratislava, Chișinăul a mușamalizat această cauză, însă liderul grupării separatiste de la Tiraspol a dezvăluit-o ieri la întrevederea cu Igor Dodon.

„Ceea ce ține de Bratislava, anume problema bancară a fost subiectul pe care nu s-a putut ajunge la un consens și de aceea n-a fost semnat protocolul. Cred că dacă există probleme ele trebuie discutate în formatul „5+2”, ci nu doar în formatul „1+1”. Trebuie să menționez că nu e nicio tragedie, negocierile vor continua”, a declarat Vadim Krasnoselski.

La rândul său, Igor Dodon a menționat că a discutat cu Krasnoselski „în detaliu despre sectorul bancar”.

„Această chestiune poate fi împărţită în două: convertirea leului moldovenesc în valută străină şi deschiderea conturilor, adică activarea în câmpul bancar moldovenesc. Acum suntem în proces de consultări. Aşteptăm din partea voastră rezultate de la aceste consultări şi ulterior vom decide ce facem în acest domeniu. Eu aştept rezultate practice”, a mai spus Krasnoselski. 

Amintim că subiectul bancar a fost ridicat recent de Tiraspol, după ce Banca Naţională a Moldovei a blocat mai multe conturi ale unor firme din stânga Nistrului pentru a securiza sectorul bancar şi a preîntâmpina cazuri de spălare de bani.