Franţa şi-a reiterat marţi opoziţia față de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord şi Albaniei la Uniunea Europeană, avertizând că Parisul nu va da undă verde înainte ca Blocul comunitar să-şi reformeze politicile de extindere.

„Primul lucru despre care trebuie să discutăm este cum să-şi reformeze Europa modalităţile de extindere şi negociere”, care în momentul de faţă constituie „o telenovelă fără sfârşit”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Eeuropene, Amelie de Montchalin, relatează Agerpres.

„Este acest proces eficient? Din punctul nostru de vedere, nu”, a subliniat oficialul francez.

Marți are loc Consiliul Afaceri Generale de la Luxemburg, reuniune consacrată procesului de extindere a UE cu Macedonia de Nord şi Albania, care se bucură de un larg sprijin în UE, dar şi din partea SUA.

Dacă miniştrii prezenţi marţi la reuniunea de la Luxemburg nu convin asupra lansării de negocieri cu cele două state balcanice, disputa dintre Macron şi restul blocului s-ar putea relua zilele următoare, la summitul UE care are loc joi şi vineri la Bruxelles.

Parisul argumentează că UE se confruntă cu prea multe provocări pentru a se mai extinde cu încă două state din Balcani, regiune încă marcată de războaiele din anii 1990 şi afectată de criminalitate şi corupţie.

Comisia Europeană consideră că ar fi greşit să se adauge noi condiţii, întrucât atât Macedonia de Nord cât şi Albania au îndeplinit criteriile stabilite de guvernele UE.

 

Sursa: Agerpres