Așa cum era de așteptat, zeci de mercenari trimiși de Kremlin au murit ca urmare a unui atac aerian în Libia, o țară sfâșiată de război, unde Rusia încearcă să câștige noi puncte de sprijin”, relatează The Times. – Au luptat împreună cu forțele loiale autointitulatului mareșal Khalifa Haftar, un general al regimului Gaddafi, susținut de Moscova. Se crede că aceștia făceau parte din unitatea Wagner, un antreprenor militar privat din umbră afiliat cu Evgheni Prigojin, un bogat om de afaceri rus, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, din cauza numeroaseor sale contracte de catering cu Kremlinul.

„O sursă din Whitehall a declarat pentru The Times, în martie, că, în Libia, există sute de mercenari ruși care îi asigura mareșalului Haftar artilerie, drone și capacități logistice. Rusia neagă că ar juca vreun rol militar în războiul civil libian”, subliniază articolul.

Recent, site-ul Meduza a relatat că circa 35 de mercenari rusi au murit luna trecută, în urma unui atac al forțele loiale guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU, au atacat pozițiile lor. (…) Un videoclip postat de trupele guvernului libian arată trofee capturate de la mercenarii ruși care au murit în urma atacului, dintre care inclusiv un card bancar pe numele lui Vadim Bekșenev, comandant al unui pluton al unitatii Wagner. Luptatorii rusi grav raniti au fost expediati de urgenta in Rusia, printre acestia era si Alexander Kuznețov, care a fost decorat de președintele Putin în timpul unei ceremonii la Kremlin în 2016.

Se presupune că Mareșalul Haftar a promis Rusiei petrol libian și alte resurse în schimbul sprijinului acordat.

De-a lungul timpului unitatea Wagner a trimis mercenari pentru operațiuni ruse în Siria și Ucraina. Deși utilizarea contractorilor militari privați este ilegală conform legislației ruse, trimiterea acestor militari permite Kremlinului să nege în mod oficial participarea sa in diverse conflicte și să reducă numărul oficial de victime în randul forțelor armate. Acum, Wagner se concentrează tot mai mult pe Africa, întrucât Rusia încearcă să-și restabilească influența pe care o avea în epoca sovietica.

Sursa: paginaderusia.ro