27 February, 2017

Dosar penal la Parchetul General în legătură cu înregistrările prezentate la România TV cu Băsescu

Dosar penal la Parchetul General în legătură cu înregistrările prezentate la România TV cu Băsescu
FOTO: Cotidianul
Parchetul General informează că miercuri la Secția de urmărire penală și criminalistică a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe postul România TV și în care este redat un dialog între fostul președinte Traian Băsescu și o altă persoană privind cauze judiciare.

Potrivit Biroului de presă al Parchetului General, procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz.

Precizarea Parchetului vine ca urmare a vehiculării în mass-media a unor informații privind "posibile imixtiuni în actul de justiție", astfel cum a rezultat din înregistrarea făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiță.

"În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informațiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluționare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată într-un comunicat al Parchetului transmis, miercuri, AGERPRES.

Sebastian Ghiță a prezentat, marți, la România TV, o înregistrare audio care conține un dialog ce ar fi purtat de Băsescu cu un interlocutor, fostul președinte afirmând că ar avea înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Camelia Bogdan.

Potrivit înregistrării prezentate de Ghiță, cel care ar fi Traian Băsescu vorbește despre "stat mafiot" și declară, răspunzând unei întrebări privind dosarul Voiculescu: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: Mâine îl luăm pe Mustață și intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: Am vorbit cu Bogdan și a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, știi. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat și la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te știu cine ești!".

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că înregistrările prezentate de Sebastian Ghiță sunt reale, dar editate de autor, fapt care creează unele confuzii, adăugând că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan și nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul lui Dan Voiculescu.

Băsescu a scris pe Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuții private în ultimele luni ale anului trecut.

"Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confuzii", a afirmat fostul șef al statului.

El a precizat că nu s-a întâlnit "niciodată" cu judecătoarea Camelia Bogdan și nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul Voiculescu.

"Afirmațiile mele sunt legate de informații primite de la structurile specializate, și nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu). Încă înainte de terminarea mandatului și, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spațiul public, dar și în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoșteam. În același timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activității serviciilor de informații și, în mod deosebit, a SRI", a completat Băsescu.

Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER

Ultimele știri