Pericolul unui scenariu de război după atacurile cu drone asupra unor obiective din Arabia Saudită este posibil, a declarat directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin. Anchetatorii saudiţi şi americani au stabilit „cu o probabilitate foarte mare“ că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniţei cu Irakul.

Şeful serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat jurnaliştilor că Pericolul unui scenariu de război după atacurile cu drone asupra unor obiective din Arabia Saudită este posibil,exprimându-şi speranţa că situaţia se va rezolva pe cale paşnică.

“Există un pericol. Însă sper la o rezolvare paşnică a situaţiei”, a spus Narîşkin.

  În noaptea spre sâmbătă atacurile cu drone asupra a două obiecte petroliere din Arabia Saudită au provocat incendii. Ţara, care este cel mai mare exportator şi unul din cei trei mai mari de producători de petrol, a anunţat că în urma atacului asupra obiectivelor petroliere a fost nevoită să-şi reducă producţia de două ori – cu 5,7 milioane de barili pe zi, de la media de 9,8 milioane.  

De altfel, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a declarat, marţi seara, că armata americană este "pregătită" să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump.    "După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi", a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage.  

"Suntem pregătiţi să apărăm interesele aliaţilor noştri, nu vă faceţi iluzii", a adăugat Mike Pence, citat de publicaţia The Hill.  

Vicepreşedintele SUA a declarat că, "aparent", Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii.

"Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii", a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.     "Statele Unite vor lua toate măsurile necesare" pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.   Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară "extrem de preocupat" de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale şi avertizând că există riscul escaladării crizei. 

  "Îndemnăm toate părţile să evite producerea unor noi atacuri de acest fel, deoarece pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune; de asemenea, suntem extrem de preocupaţi de riscul escaladării tensiunilor", a declarat Jens Stoltenberg.

NATO "condamnă vehement" atacurile de acest fel, deoarece pot avea efecte destabilizatoare asupra aprovizionării cu petrol, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.    "Suntem preocupaţi de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susţine diverse grupuri teroriste şi este responsabil de acţiunile în sensul destabilizării întregii regiuni", a subliniat Jens Stoltenberg.

  Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters.

"Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi", a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

 Atacurile, lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniţei cu Irakul ?  

Anchetatorii saudiţi şi americani au stabilit ”cu o probabilitate foarte mare” că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniţei cu Irakul, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de CNN.    

Atacul a inclus lansarea de rachete de croazieră, pe lângă drone, care au zburat la o altitudine joasă, a declarat sursa, iar traiectoria acestora a fost identificată ca provenind din nordul uzinei petroliere Abqaiq, care a fost lovită de peste 10 proiectile sâmbătă la primele ore ale dimineţii.   Rachetele, potrivit estimărilor anchetatorilor, au aburat peste zona de sud a Iranului şi prin spaţiul aerian al Kuweitului înainte de a-şi atinge ţinta.

Kuweitul a anunţat luni că o anchetă se află în curs de desfăşurare fiind lansată la scurt timp de la informaţiile privind atacurile cu dronă sau rachetă asupra a două rafinării de petrol din Arabia Saudită.    Sursa citată de CNN a declarat că rachetele au evitat să zboare pe deasupra Golfului Persic deoarece sistemele de radare ale SUA şi Arabiei Saudite sunt mai puternice. Sistemele de apărare anti-aeriene saudite sunt concentrate în Golf. 

  Iranul a catalogat drept "inacceptabile" acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.  

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară.    Mark Esper, secretarul american pentru Apărare, a declarat luni că atacurile recente asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită sunt fără precedent, iar Statele Unite vor lucra împreună cu aliaţii săi pentru apărarea ordinii, relatează Reuters.  

 Esper a anunţat că „ordinea internaţională, bazată pe reguli, este subminată de Iran”, în contextul în care Administraţia de la Washington consideră Iranul responsabil de efectuarea celor două atacuri.   Declaraţiile secretarului american au fost făcute în urma unei întâlniri cu preşedintele american Donald Trump, în cadrul căreia liderii Departamentului pentru Apărare din SUA l-au pus la curent pe preşedinte cu ultimele informaţii.   De asemenea, Mark Esper a anunţat că a vorbit în decursul ultimelor zile cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării din Irak.   

Mănuşă aruncată la picioarele lui Trump   

New York Times scrie că „chiar dacă Arabia Saudită a fost ţinta, mânuşa a fost aruncată la picioarele preşedintelui Donlad Trump. Iar în acest moment periculos, şeful Casei Albe are puţine opţiuni, puţini aliaţi, o echipă de securitate naţională incompletă şi puţină credibilitate”, publicaţia americană care pledează pentru o soluţie diplomatică. 

  Washington Post apreciază că „Trump şi-a săpat singur groapa” în chestiunea iraniană, iar aliatul său saudit a contribuit şi el la destabilizarea regiunii, intrând în războiul din Yemen „fără obiective realizabile şi fără o strategie coerentă”. Dar, „fie intenţionat, fie accidental, Iranul a exagerat de data aceasta”, opinează Financial Times, care identifică încă un factor care a contribuit la criză: „mai puţin observat a fost un război din umbră, intensificat în ultimele săptămâni, dus de aliaţi ai SUA, în principal Israelul, contra aliaţilor iranieni şi interpuşilor şiiţi din Siria, Liban şi Irak”.

sursa: adevărul.ro