Rusia şi Belarus şi-ar putea unifica parţial economiile începând din ianuarie 2021, scrie luni cotidianul moscovit Kommersant, citat de agenţia Xinhua, scrie agerpres.

„Acest grad de integrare este mai mare decât în Uniunea Europeană. Practic, discuţia este despre crearea unui stat confederat la nivelul economiilor în 2022”, potrivit Kommersant, citând un proiect de program de integrare economică, iniţiat de cele două părţi la începutul lunii septembrie, dar care nu a fost făcut public.

Fuziunea va presupune introducerea codurilor fiscale şi civile unificate, a regimului comerţului exterior, contabilităţii bunurilor şi garanţiilor sociale similare, o supraveghere bancară comună dar cu două bănci centrale, un singur organism de reglementare a pieţelor petrolului, gazelor şi energiei electrice şi reglementarea armonizată de stat a industriilor.

Unificarea este puţin probabil să fie pe baze egale, în condiţiile în care economia rusă este de 29 de ori mai mare decât cea belarusă, potrivit ziarului.

Tratatul privind crearea Uniunii Statale Rusia-Belarus a fost semnat la 8 decembrie 1999. După ce a fost ratificat de Duma de Stat rusă şi de Adunarea Naţională din Belarus, Tratatul şi Uniunea au intrat în vigoare în ianuarie 2000.

Kommersant scrie că negocierile concrete la nivel prezidenţial şi guvernamental se desfăşoară încă din primăvara anului 2019.

Pe 3 septembrie, guvernul de la Minsk a supus spre aprobare preşedintelui belarus proiectul de program de acţiune pentru integrarea Belarus şi a Rusiei.

Documentul nu conţine acorduri specifice privind bugetul „unic” al Uniunii Statale şi este prea devreme pentru a evalua dacă ar exista riscuri fiscale pentru Rusia, potrivit Kommersant.

Proiectul nu afectează domenii precum apărarea, securitatea statului, instanţele judecătoreşti, forţele de ordine, structura internă a executivului în Rusia şi Belarus, precum şi puterea executivă a Uniunii Statale.

Părţile au convenit că pot fi discutate şi „alte dispoziţii ale tratatului” privind Uniunea Statală, adaugă ziarul rus.

Nu există niciun motiv să se vorbească despre unificarea reală a celor două ţări cel puţin până în 2022, în timp ce documentul se ocupă doar de integrarea economică, notează Kommersant.