Turcia rămâne "hotărâtă" să-și continue ofensiva militară împotriva terorismului în nordul Siriei, după atentatul de la Istanbul revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Numan Kurtulmus, informează AFP.

Atentatul, soldat cu 39 de morți, este "un mesaj destinat operațiunilor externe, începând cu operațiunea 'Scutul Eufratului' ce vizează organizația Statul Islamic (SI) și milițiile kurde", a declarat Kurtulmus, care este și vicepremier.

"Vom continua să desfășurăm operațiunile noastre externe cu hotărâre", a adăugat el, la finalul unui consiliu de miniștri prezidat de șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, fără a reacționa la revendicarea de către SI a atentatului.

Kurtulmus a declarat că "informații privind amprentele digitale și înfățișarea" atacatorului au fost obținute și a evocat o "anchetă dificilă".

"Vom intra rapid în procesul de identificare", a mai spus el.

Atentatul de la Istanbul a intervenit în condițiile în care armata turcă încearcă, înregistrând pierderi grele, să recucerească orașul Al-Bab, bastion al SI în nordul Siriei, unde Ankara desfășoară o ofensivă împotriva jihadiștilor, dar și a milițiilor kurde. Jihadiștii au amenințat de mai multe ori că vor lovi Turcia ca răspuns la operațiunile ei militare în Siria.

"Turcia își va continua operațiunile, atât timp cât organizațiile teroriste vor reprezenta o amenințare", a declarat Kurtulmus.

Prin acest atac, comis chiar la începutul anului 2017, "ei vor să ne spună că vor continua să fie un coșmar" pentru Turcia, pentru care 2016 a fost "un an dificil".

"Însă noi le spunem așa: oriunde vă aflați, noi vă vom urmări. Cu ajutorul lui Allah, cu susținerea națiunii noastre și cu toate forțele la dispoziția noastră, noi îi vom îngenunchea, le vom da răspunsul pe care îl merită", a adăugat vicepremierul turc.

Sursa: Agerpres