Negocierile pentru formarea Guvernului României, pe ultima sută de metri. Marți, PSD și ALDE vor depune în Parlament lista noului Executiv condus de premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Între timp, între cele două formațiuni au loc negocieri intense, pentru împărțirea portofoliilor de miniștri. Potrivit unor surse politice, ALDE ar dori Ministerul de Externe, pentru Teodor Meleșcanu, care a mai deținut această funcție în Guvernul Victor Ponta.

Între liderii PSD și ALDE au loc discuții de ultim moment, în privința viitorului cabinet de miniștri. Potrivit surselor citate, ALDE ar fi revendicat șefia Ministerului de Externe și vor să îl propună pentru acest post pe Teodor Meleșcanu, care a mai deținut aceeași funcție în timpul lui Victor Ponta, în timpul scrutinului prezidențial din 2014.

Cei de la PSD nu sunt foarte încântați de această propunere, pentru că Ministerul de Externe este un portofoliu important, iar ministrul de Externe este și membru în CSAT. Social-democrații ar da la schimb Ministerul Culturii, dar și ministerul delegat pentru relația cu Parlamentul. O variantă ar fi și preluarea de către ALDE a Ministerului Comunicațiilor.

Pentru Ministerul Culturii a fost vehiculat numele lui Daniel Barbu. Un minister cert, în acest moment, ar fi cel al Mediului, unde urmează să meargă copreședintele ALDE Daniel Constantin.  Sorin Cîmpeanu ar urma să mearhă la Ministerul Comunicaţiilor, iar Steluţa Cătăniciu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul.

PSD are mai multe nume pregătite pentru Ministerul de Externe: Natalia Intotero, Ana Birchall, sau un tehnocrat, în ultima vreme fiind vehiculat numele consilierului prezidențial Bogdan Aurescu.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu anunță marți Guvernul. Structura noului Executiv va fi depusă după-amiază în Parlament, nu înainte ca fiecare ministru în parte să treacă printr-o validare în structurile de conducere ale celor două partide din coaliția de guvernare, PSD și ALDE. Miercuri, miniștrii vor fi audiați în comisii, se va da votul de învestitură în plenul reunit al celor două Camere iar în cursul serii se așteaptă depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni.

Potrivit calendarului stabilit de PSD și ALDE, marţi, la ora 10.30 vor fi şedinţe de Birou Permanent la Camera Deputaților și Senat, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor pentru convocarea în sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru învestirea Guvernului.

 La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru. Aici, fiecare ministru va prezenta prioritățile pentru mandatul în Executiv.

În jurul orei 16.00 – 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite.

Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8,00 și 14,00, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare. La ora 15.00 va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Iar în cursul serii, la ora 19.00, noul Guvernul votat de Parlament va merge la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul de credință. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu a anunțat deja că la ora 21.00 vrea să organizeze prima ședință de Guvern, la Palatul Victoria.

Sursa: libertatea.ro