Succesul serialului despre catastrofa de la Cernobîl a atras atenţia publicului din lumea întreagă asupra tragediei din aprilie 1986 din fosta Uniune Sovietică.

Reportajul VIDEO în puteți vedea AICI. 

La peste trei decenii de la explozia reactorului centralei nucleare, un lituanian a decis să arate publicului obiecte pe care chiar el le-a adunat din localităţile afectate, inclusiv din Pripyat.

Mai mult, lituanianul susţine că are chiar o bucată de grafit, desprinsă din reactorul nuclear şi care, teoretic, ar trebui să fie încă radioactivă.

Lituanianul a făcut mai multe călătorii în localităţile din apropierea centralei nucleare, părăsite în grabă după explozia din 26 aprilie 1986 şi a adunat diverse obiecte. El a strâns truse de prim-ajutor, aparate de măsurat radiaţiile, ziare, documente oficiale sau scrisori lăsate în cutiile poştale.

Sarūnas Jasiukevičius, organizatorul expoziţiei: „Aici sunt un ziar şi o scrisoare dintr-o cutie poştală din Pripyat, datate 26 aprilie 1986. Ziarul l-am găsit într-o cutie poştală de unde nu-l luase nimeni. Iar adresa de pe scrisoare este cartierul Kiev, apartamentul numărul 5. Un lucru autentic.”

Sarūnas Jasiukevičius, organizatorul expoziţiei: „A existat o ştire potrivit căreia blocul de grafit de la reactorul din Cernobîl poate fi cumpărat pe eBay. Vânzătorul ar fi în Lituania, dar nimeni nu a aflat unde este blocul. Iată-l, acesta e. Aici este blocul de grafit al reactorului. ”

În tragedia nucleară de la Cernobîl au murit, iniţial, aproape 100 de persoane, însă numărul victimelor a crescut în anii următori la peste patru mii, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiaţii.

Sursa: stirileprotv.ro