Ministerul de Externe al Bulgariei a sfătuit ambasada Rusiei la Sofia să nu susțină „teza dubioasă” conform căreia Uniunea Sovietică „a eliberat” Europa de Est de nazism.

Departamentul diplomatic a făcut această declarație în contextul lansării expoziției cu genericul „75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism” care se va deschide pe 9 septembrie la Centrul Cultural rus din Sofia.   

Ministerul a calificat expoziția drept imixtiune în dezbaterile politice interne. MAE a menționat că recunosc contribuția URSS în victoria asupra nazismului, dar consideră că armata sovietică a adus „jumătate de secol de represiuni” popoarelor din Europa Centrală și de Est. 

În cadrul Ambasadei Rusiei din Bulgaria au declarat că sunt „descurajați” de declarația autorităților bulgare, iar expoziția va conține materiale din arhivă. „Expoziția nu are nicio legătură cu discursul politic din Bulgaria de azi”, a declarat Ambasada rusă. 

Amintim că Igor Dodon a sărbătorit pe 24 august „eliberarea Moldovei de fascism” alături de o delegație impunătoare din Rusia, în frunte cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.