Propagandistul rus, Vladimir Soloviov ar fi cumpărat Castelul Bran din România, din incinta căruia va realiza o emisiune pentru postul federal rus de propagandă „Pervîi kanal”. Despre aceasta a anunțat jurnalistul și politologul rus, Stanislav Belkovski în cadrul emisiunii sale de la postul de radio „Echo Moskvî”.

Belkovski susține că a primit o propunere de a participa la producerea acestei emisiune.

„E important să atragem atenția la niște circumstanțe foarte interesante privind înregistrarea acestei emisiuni. Vladimir Soloviov a cumpărat Castelul Bran din Transilvania, România, special pentru a înregistra această emisiune. Castelul a fost cumpărat de la familia de Habsburg, care a fost salvată astfel de la faliment. Anume în castelul care se zice că i-ar fi aparținut lui Dracula (Vlad Țepeș) va fi înregistrată această emisiune”, a spus Belkovski.

În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului.

În luna mai a anului 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009.

 Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.