POLITICĂ

Consiliul de Securitate al ONU va discuta, la iniţiativa Rusiei, armistiţiul în Siria

Consiliul de Securitate al ONU va desfăşura, la iniţiativa Rusiei, o reuniune închisă, în cadrul căreia va discuta situaţia în Siria după ce pe întreg teritoriul ţării a fost anunţat regimul de încetare a focului, a comunicat, pentru TASS, o sursă diplomatică din sediul organizaţiei mondiale.

http://tass.ru/

În Siria, cu începere de la 00:00, 30 decembrie, a intrat în vigoare regimul de încetare a focului. La 29 decembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat semnarea documentului privind controlul regimului de încetare a focului în Siria, reaminteşte KP.

https://russian.rt.com/

Stoltenberg a făcut un apel la dialogul cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un nou apel la dialogul cu Moscova. El a declarat că Alianţa Nord-Atlantică nu vede o ameninţare directă din partea Federaţiei Ruse, informează KP.

http://www.kp.ru/

Stoltenberg consideră lipsită de sens compararea Rusiei cu Statul Islamic, transmite TASS.

http://tass.ru/

SUA au introdus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza „amestecului în alegerile preşedintelui”

La 29 decembrie, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, care sunt un răspuns la amestecul hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale, informează MEDUZA. Sub incidenţa sancţiunilor au nimerit FSB şi Direcţia generală de informaţii a Ministerului Apărării al Rusiei, precum şi hacker simpli, acuzaţi de furt de mijloace financiare.

https://meduza.io/

SUA au declarat, de asemenea, persona non grata 35 de diplomaţi ruşi. În afară de asta, vor fi închise două obiective apaţinând Rusiei în statele Maryland și New York, care, potrivit afirmaţiilor lui Obama, au fost folosite de ruşi în scopuri de recunoaştere, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/

Putin a hotărât să nu-i expulzeze pe diplomaţii americani din Rusia

Şeful MAE al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că instituţia îi propune preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să declare persona non grata 31 de angajaţi ai Ambasadei SUA la Moscova şi patru angajaţi ai Consulatului General din Sankt-Petersburg, transmite RT.

https://russian.rt.com

Totuşi, Putin a refuzat. Preşedintele i-a invitat pe copiii diplomaţilor americani să viziteze pomul de Anul Nou şi de Crăciun de la Kremlin, informează REPUBLIC.

https://republic.ru/

El a menţionat că deciziile administraţiei ce pleacă a SUA sunt provocatoare, îndreptare spre subminarea relaţiilor ruso-americane, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

CNN a făcut publice primele măsuri de răspuns ale Rusiei la sancţiunile SUA

La rândul său, CNN a comunicat, că autorităţile ruse au dispus închiderea şcolii ruso-americane, unde învaţă copiii angajaţilor ambasadelor SUA, Canadei şi Marii Britanii, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că informaţia privind închiderea şcolii nu corespunde realităţii, informează ROSBALT. Potrivit afirmaţiilor sale,  „Casa Albă şi-a ieşit complet din minţi şi a început a inventa sancţiuni împotriva propriilor copii”.

http://www.rosbalt.ru/

Casa Albă a admis că Trump poate anula sancţiunilor împotriva Rusiei

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, poate anula, după preluarea funcţiei, noile sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse şi permite, ca atare, „angajaţilor serviilor speciale ruse” să vină în ţară, transmite RBC cu referire la REUTERS.

http://www.rbc.ru

Şeful MAE al Austriei pledează pentru anularea sancţiunilor împotriva Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat intenţia ţării, în calitate de preşedinte OSCE, să contribuie la anularea sancţiunilor împotriva Rusiei, transmite GAZETA.RU cu referire la SPIEGEL.

https://www.gazeta.ru

El a menţionat că anularea treptată a sancţiunilor trebuie să fie legată de normalizarea situaţiei din Ucraina, transmite IZVESTIA.

http://izvestia.ru

Ucraina a impus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza alegerilor în Crimeea

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a introdus sancţiuni suplimentare împotriva persoanelor fizice şi juridice din Rusia în legătură cu alegerile în Duma de Stat în Crimeea, informează DOJDI.

https://tvrain.ru/

Se menţionează că sub incidenţa noilor sancţiuni au nimerit persoane care ar fi „alese nelegitim în Duma de Stat” pe teritoriul Crimeii, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/world/20161229/1484937890.html

Ucraina s-a pregătit pentru un proces cu Rusia din cauza încălcării Tratatului de prietenie

Kievul intenţionează să intenteze un proces la Curtea Internaţională împotriva Rusiei privind încălcarea Tratatului de prietenie, colaborare şi parteneriat, a declarat ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, transmite LENTA.

https://lenta.ru/

El a adăugat că Rusia nu îndeplineşte prevederea tratatului privind respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

Tratatului de prietenie, colaborare şi parteneriat dintre Rusia şi Ucraina a fost semnat la 31 mai 1997, transmite RT.

https://russian.rt.com/

Putin a semnat un decret cu privire la îndeplinirea sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU în privinţa Coreei de Nord

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a interzis livrarea de armament în Coreea de Nord. Această hotărâre a fost luată în vederea îndeplinirii rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU nr. 2270 din 2 martie 2016, informează RBC.

http://www.rbc.ru

Lista restricţiilor se referă şi la afacerile cu cetăţenii şi persoanele juridice din Coreea de Nord, inclusiv în ceea ce priveşte cumpărara-vânzarea cărbunelui, fierului, aurului, combustibilului, materialelor şi tehnologiilor, care pot fi folosite pentru realilzarea programului nuclear al ţării, închirierea de avioane şi nave maritime, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Putin, pentru prima dată în patru ani, a respins o lege aprobată de Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat să semneze proiectul de lege ce propune introducerea de modificări în legile federale privind organizarea autoadministrării locale şi educaţia, informează SNOB.

https://snob.ru

Amendamentele prevăd crearea sistemului informaţional federal „Contingentul studioşilor”, ce include informaţii despre organizaţiile de învăţământ şi însuşita celor care învaţă, precum şi despre sisteme similare în regiuni”, transmite BBC RUSSIAN.

http://www.bbc.com

În opinia sa, trebuie desăvârşită lista informaţiilor concrete, ce se conţin în sistemele „Contingentul studioşilor” şi stabilit cui i se permite să aibă acces la asemenea date, transmite NOVAIA GAZETA.

https://www.novayagazeta.ru

ECONOMIE

Tranzitul gazelor din Rusia prin Ucraina se va reduce cu 19% după încărcarea OPAL

Conform datelor reţelei europene a operatorilor sistemelor de transportare a gazelor, din 22 decembrie Gazprom a mărit semnificativ volumele de transportare a gazelor prin conducta de gaze Nord Steam. Aproape toate volumele suplimentare au trecut prin conducta de gaze OPAL, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

În anul 2007, în vânzare vor apărea produsele brandului „Calitate Kremlin”

 Produsele naţionale marca „Calitate Kremlin” vor apărea în vânzare în lunile februarie-martie2017, a declarat într-un interviu pentru TASS managerul de afaceri al preşedintelui Rusiei, Alexandr Kolpakov. Se planifică, de asemenea, deschiderea unui magazin special on-line.

http://tass.ru/

SOCIETATE

Serviciul Federal Antimonopol a intentat procese în privinţa Lenovo şi Superwave‍

Serviciul Federal Antimonopol al Rusiiei a intentat procese administrative în privinţa subdiviziunilor ruseşti ale companiilor Lenovo şi Superwave Group, informează DOJDI. Drept temei a servit livrarea cu întârziere a informaţiei în dosarul complotului la tranzacţionarea sistemului informaţional de stat „Alegerile”.

https://tvrain.ru/

Ministerul pentru Situaţiile Excepţionale a încheiat etapa de bază a operaţiunii de căutare la locul prăbuşirii Tu-154

Forţele detaşamentelor „Ţentrospas” şi centrului „Lider” vor fi retrase din teritoriul de desfăşurare a operaţiunii de căutare pe locul prăbuşirii avionului Tu-154 în Marea Neagră din cauza finalizării etapei de bază a operaţiunii de căutare, informează DOJDI.

https://tvrain.ru/

Poliţia a refuzat demersul lui Kirkorov privind intentarea unui dosar împotriva lui Marouani

Poliţia din capitala Rusiei a refuzat să intenteze un dosar penal de estorcare împotriva compozitorului francez Didier Marouani şi avocatului său Igor Trurnov la cererea cântăreţului Filip Kirkorov.

https://ria.ru/moscow/

Despre faptul că Didier Marouani şi avocatul său Igor Trunov ar fi estorcat 75 de milioane de dolari (1,2 milioane de dolari) de la Kirkorov a declarat anterior, pentru RBC, avocatul lui Kirkorov, Alexandr Dobrovinski. Potrivit afirmaţiilor sale, disputa se referea la cântecul „Dragoste crudă”, în care Marouani a găsit urme ale împrumutului.

http://www.rbc.ru/

Personalul FSIN va li limitat în aplicarea forţei

Preşedintele Vladimir Putin a semnat o lege ce reglementează aplicarea forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc de către angajaţii Servicicului Federal de Executare a Pedepselor în privinţa deţinuţilor, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

Proiectul de lege permite, de asemenea, aplicare electroşocurilor doar în cazurile în care „aplicare vergelei speciale nu este posibilă”, transmite RBC. Este interzisă folosirea lor în regiunea capului, a plexului solar, a organelor genitale şi inimii. În afară de asta, proiectul de lege interzicei folosirea mijloacelor speciale în privinţa femeilor gravide, a invalizilor şi minorilor.

http://www.rbc.ru/

MOLDOVA

Gazprom a prelungit contractele cu Republica Moldova până la finele anului 2019

Termenul de valabilitate a contractelor dintre Gazprom şi compania MoldovaGaz privind livrarea de gaze naturale şi tranzitarea lor prin teritoriul Moldovei este prelungit până la 31 decembrie 2019.

În comunicat se menţionează că contractele sunt prelungite conform înţelegrii dintre părţi, iar preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru consumatorii din Moldova se va calcula ca şi mai înainte conform „formulei europene”.

http://www.rbc.ru/

Chişinăul şi Tiraspolul au prelungit acordul privind mersul trenurilor prin Transnitria

Primul ministru Pavel Filip şi preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, au semnat (fără organizarea unei întrevederi personale) un protocol adiţional cu privire la prelungirea până la finele anului 2017 a acţiunii deciziei protocolare „Despre principiile reluării depline a traficului feroviar de mărfuri pe teritoriul Transnistriei” din 30 martie 2012, informează INFOTAG.

http://www.infotag.md/

În vacanţa de iarnă este simplificat regimul de trecere a hotarului cu Transnistria

În vacanţa de iarnă este simplificate regimul de trecere a frontierei administrative cu regiunea transnistreană, a comunicat Comisia Unificată de Control, transmite POINT.MD.

Reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului şi ai Rusiei în CUC au făcut bilanţurile anului ce pleacă şi şi-au exprimat speranţa că anul 2017 va fi mai productiv. Copreşedinţii Comsiei din partea Chişinăului, Tiraspolului şi Rusiei le-au înmânat cadouri militarilor din contingentul de pacificare.

https://point.md