Hillary Clinton a acuzat Rusia de implicare în alegerile din America Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, Hillary Clinton, a declarat că posibilul amestec rusesc în alegerile americane e un pericol serios, la care trebuie reacţionat repede, informează DOJDI, cu referire la BLOOMBERG. Ea însă nu a relevat măsuri concrete de contracarare.

POLITICĂ

Hillary Clinton a acuzat Rusia de implicare în alegerile din America

Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, Hillary Clinton, a declarat că posibilul amestec rusesc în alegerile americane e un pericol serios, la care trebuie reacţionat repede, informează DOJDI, cu referire la BLOOMBERG. Ea însă nu a relevat măsuri concrete de contracarare.

https://tvrain.ru

Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de acuzaţii la adresa Moscovei „sunt fără de niciun temei”, informează RIA NOVOSTI. Vladimir Putin, într-un interviu pentru Agenţia BLOOMBERG, de asemenea, a respins informaţiile privind amestecul Rusiei în procesul electoral din SUA.

https://ria.ru

WP: SUA anchetează „planul secret al Rusiei” de a compromite alegerea preşedintelui

În afară de asta, serviciile speciale ale SUA analizează posibilele planuri ale Federaţiei Ruse de discreditare a sistemului american de alegeri, transmite VEDOMOSTI, cu referire la THE WASHINGTON POST şi sursele cotidianului în cadrul serviciului de informaţii şi în congres.

Scopul Rusiei, potrivit interlocutorilor publicaţiei, rezidă în subminarea încrederii americanilor atât în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, cât şi în instituţiile politice ale SUA.

http://www.vedomosti.ru

SUA a căzut de acord să colaboreze cu Rusia în cazul Siriei

SUA sunt gata să colaboreze cu Rusia în Siria împotriva grupărilor interzise în Federaţia Rusă, Dzhebhat Al-Nusra şi Statul Islamic. Potrivit RIA NONOSTI, declaraţia a fost făcută de către consilierul-cheie pentru politica externă a lui Barack Obama, Ben Rhodes.

https://ria.ru

Anterior, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, împreună cu preşedintele SU, Barack Obama, au discutat la summit-ul G20 din China situaţia din Siria, dar nu au ajuns la o soluţie finală privind noul mecanism de interacţiune în regiune, reaminteşte KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Şeful APCE vrea să discute la Moscova reluarea dialogului cu Federaţia Rusă

Şeful Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Argamunt, planifică, în cadrul vizitei pe care o va efectua la Moscova, să discute reluarea dialogului cu Rusia şi colaborarea în cadrul Consiliului Europei. El a făcut această declaraţie în discuţia cu RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Delegaţia parlamentului rus a fost lipsită de dreptul de vot, de dreptul de participare la şedinţele organelor statutare şi de posibilitatea de a participa, în primăvara anului 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, la activitatea de monitorizare desfăşurată de APCE, informează RBK.

http://www.rbc.ru

Estonia a declarat că un avion rusesc a pătruns în spaţiul său aerian

O aeronavă a forţelor armate ruse, An-72, a pătruns la 5 septembrie în spaţiul aerian al Estoniei, informează DOJDI, cu referire la publicaţia estoniană DELFI şi la comunicatul statului major al forţelor de apărare ale ţării.

https://tvrain.ru

Avionul s-a aflat în spaţiul aerian al Estoniei un minut şi jumătate. Transporderul său funcţiona, dar avionul-agresor nu a intrat în contact radiofonic cu serviciul de control aerian, menţionează LENTA.

https://lenta.ru

ECONOMIE

SUA au anulat sancţiunile împotriva Rosobornexport în cazul contractelor privind Afganistanul

SUA au anulat sancţiunile în privinţa Rosoboronesport în cazul contractelor privind deservirea tehnică a helicopterelor Mi-17 în Afganistan, a comunicat, în cadrul unui interviu pentru RIA NOVOSTI, directorul general adjunct al companiei, Serghei Goreslavski.

Restricţiile, aplicate din 2 septembrie anul trecut, au fost anulate încă la 25 noiembrie, a menţionat directorul general al concernului.

https://ria.ru

În anul 2014, senatorii i-au cerut administraţiei preşedintelui SUA, Barack Obama, să aplice sancţiuni împotriva Rosoboronexport şi să rezilieze toate contractele în vigoare, reaminteşte KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Rosoboronexport este, în Rusia, singurul intermediar de stat pentru exportul şi importul producţiei, tehnologiilor şi serviciilor cu destinaţie militară şi dublă, scrie LIFE.

https://life.ru

Poroşenko a estimat la 15 miliarde de dolari pagubele Ucrainei cauzate de pierderea pieţei ruse

Petro Poroşenko a declarat că închiderea „agresivă” de către Rusiei a pieţei sale a reprezentat pentru Ucraina „un şoc economic”. Preşedintele a estimat pagubele generale suportate de ţară de pe urma sancţiunilor ruse la 15 miliarde de dolari, scrie RBK.

http://www.rbc.ru

Poroşenko a precizat că, la începutul deceniului, aproape o treime din exportul ucrainean revenea pieţei ruse, transmite DOJDI. Potrivit afirmaţiilor sale, cota Rusiei în economia exportului ucrainean constituie, acum, 9 %.

https://tvrain.ru

KOMMERSANT reaminteşte că Rusia, cu începe din 1 ianuarie, a suspendat pentru Ucraina acordul CSI cu privire la zona de comerţ liber şi a introdus taxe vamale. Ucraina a nimerit, de asemenea, sub incidenţa embargoului alimentar ca ţară ce a susţinut sancţiunile împotriva Rusiei.

http://www.kommersant.ru

Rusia a cheltuit într-o lună 6 miliarde de dolari din Fondul de Rezervă

În luna august 2016, Fondul de Rezervă al Rusiei s-a redus cu aproximativ şase miliarde de dolari: de la 38,18 la 32,2 miliarde. Aceste date au fost prezentate de Ministerul Finanţelor al Federaţiei Ruse, transmite MEDUZA. Mijloacele Fondului de Rezervă au fost alocate pentru acoperirea deficitului bugetului federal.

https://meduza.io

În august, experţii economici prevedeau că Fondul de Rezervă poate fi epuizat în anul 2017, informează SLON.

https://slon.ru

De la începutul anului curent, Federaţia Rusă a exportat armament în valoare de mai bine de 7 miliarde de dolari

În primele şapte luni ale anului 2016, Rusia a exportat armament şi tehnică militară în valoare de mai bine de 7 miliarde de dolari, informează INTERFAX, cu referire la şeful corporaţiei de stat Rosteh, Serghei Cemezov.

http://www.interfax.ru

SOCIETAE

Centrul Levada este recunoscut drept agent străin

Organizaţia analitică Levada-Center este recunoscută drept agent străin, informează SLON, cu referire la site-ul Ministerului Justiţiei.

Şeful Centrului, Lev Gudkov, a explicat situaţia printr-o „posibilă comandă politică”. El a pus în legătură statutul de agent străin, conferit centrului, cu desfăşurarea sondajelor cu privire la ratingul Partidului Rusia Unită.

https://slon.ru

Gudkov a relatat că a efectuat cercetări la comanda Universităţii Winsconsin, de aceea a fost introdus în registru, transmite INTERFAX. El intenţionează să conteste această decizie în instanţă.

http://www.interfax.ru

În discuţia cu DOJDI, Gudkov a comunicat că centrul îşi poate înceta activitatea, dacă hotărârea Ministerului Justiţiei nu va putea fi contestată.

https://tvrain.ru

În luna noiembrie a anului 2012 legea a obligat organizaţiile non-guvernamentale finanţate din exterior să se înregistreze în calitate de „agenţi străini”. În iunie 2013, Ministerul Justiţiei a căpătat dreptul de declara organizaţiile în cauză drept „agenţi străini” după bunul său plac, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Ministerul Muncii a propus susţinerea femeilor care au născut, până la 30 de ani, câte doi copii

Ministerul Muncii al Rusiei propune susţinerea mamelor tinere, care au reuşit, până la 30 de ani, să aducă pe lume câte doi copii, informează TASS, cu referire la ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Maxim Topilin.

http://tass.ru

El a relatat că în Rusia creşte vârsta când e născut primul copil şi trebuie stimulată natalitatea, transmite RBK.

http://www.rbc.ru

Într-un singur sezon, turiştii au demontat, la Petersburg, pentru suvenire, 20 de metri pătraţi de pavaj din piaţă

Într-un singur sezon, turiştii au sustras din Piaţa Palatului din Petersburg mai bine de 20 de metri pătraţi sau 2000 de pietre de pavaj, informează ROSBALT, cu referire la serviciul de presă a Comitetului pentru amenajare.

http://www.rosbalt.ru

MOLDOVA

România figurează printre învingători la Festivalul de Circ „Nikulin”

În acest an, la Festivalul Internaţional de Circ din Moscova, care s-a încheiat în circul „Nikulin”, au fost îmânaţi patru Elefanţi de Aur. Printre învingători e şi un cuplu de forţă din România, transmite LIFE. Premii au primit, de asemenea, reprezentanţii Chinei şi Rusiei.

135 de artişti din 30 de ţări au concurat pentru Elefanţii de Aur, de Argint şi de Bronz.

https://life.ru

În Tokiyo poate să apară un restaurant moldovenesc

Oamenii de afaceri din Japonia sunt interesaţi să mărească importurile de vinuri din Moldova şi să inaugureze un restaurant moldovenesc la Tokyo. Declaraţia a fost făcută de membrii delegaţiei oamenilor de afaceri niponi la finele vizitei de lucru, efectuată în Moldova între 2 şi 5 septembrie, transmite INFOMARKET.MD.

http://infomarket.md

PCRM le-a cerut alegătorilor să boicoteze alegerile prezidenţiale

Partidul Comuniştilor i-a chemat asatăzi pe cetăţeni, în cadrul unei conferinţe de presă, să boicoteze alegerile prezidenţiale, deoarece, în opinia PCRM, dacă alegerile nu vor avea loc, acesta va fi primul pas spre desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, scrie NEWSMAKER.

PCRM insistă asupra faptului că alegerile sunt neconstituţionale, deoarece modificările din Constituţie au fost aplicate în baza hotărârii Curţii Constituţionale, iar nu prin votul deputaţilor sau prin referendum.

http://newsmaker.md

Partidul Democrat a cheltuit mai bine de 90 de mii de lei pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidatului său

Partidul Democrat din Moldova a cheltuit mai bine de 90 de mii de lei (circa 4 mii de dolari) pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidatului său la funcţia de preşedinte, Marian Lupu. Acestea sunt datele raportului financiar, care a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale de către grupul de iniţiativă al candidatului, transmite NM.

http://newsmaker.md

Leancă i-a sfătuit pe miniştri să nu-l critice pe oligarhul Plahotniuc

Candidatul la funcţia de preşedinte al Moldovei, liderul PPEM, Iurie Leancă, în perioada prim-ministeriatului său, le-a recomandat colegilor din guvern să nu-l critice pe oligarhul de reputaţie dubioasă Vladimir Plahotniuc, a declarat liderul PAS, Maia Sandu, potrivit POINT.MD, care citează MOLDNEWS.MD.

https://point.md

Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria contează pe ajutorul OSCE în „chestiunea feroviară”

Transnistria contează pe ajutorul OSCE în soluţionarea problemei livrărilor mărfurilor de import pe calea ferată. Potrivit INFOTAG, declaraţia a fost făcută în ajun de către ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei republici nistrene, Vitali Ignatiev, cu prilejul întrevederii, la Tiraspol, cu şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Skenlan.

http://www.infotag.md

 

Transnistria: militarii din forţele armate ale republicii sunt gata în orice moment să apere hotarele ţării

Şeful Ministerului Apărării al autoproclamatei republici nistrene, Ruslan Paulesco, i-a felicitat pe militarii din republică cu prilejul celei de-a 25-a aniversări de la crearea Forţelor Armate.

Astăzi, potrivit ministrului, poporul Transnistriei poate fi sigur că republica este apărată de nădejde împotriva oricăror atentate, iar militarii forţelor sale armate sunt gata în orice moment să apere hotarele statului lor.

http://vestipmr.info/articles/2016/09/06/ministr-oborony-pmr-voiny-vooruzhyonnyh-sil-respubliki