Autorităţile ruse au renunţat miercuri la planul de evacuare a cetăţenilor din localitatea Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, unde a avut loc incidentul nuclear de pe 8 august, potrivit CNN.

Valeri Mashenkov, un oficial local din Nionoksa, a informat miercuri că Armata a renunţat la manevrele militare pe care le avea planificate în zonă, astfel încât locuitorii nu vor mai fi nevoiţi să părăsească localitatea.

Marţi, locuitorii din Nionoksa fuseseră sfătuiţi să părăsească satul din raţiuni de securitate deoarece Armata avea planificate exerciţii militare, a informat Ksenia Udina, directorul Departamentului de comunicare al oraşului Severodvinsk, aflat în apropiere.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în oraşul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite şi Rusia. Administraţia Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Sursa: Mediafax.ro