Autoritățile române au blocat recent posibilitatea livrării unui vehicul blindat rusesc în Serbia, pe Dunăre. După cum informează Agenția sârbă de ştiri Informer, motivul pentru care Bucureștiul a împiedicat primirea vehiculului blindat din Serbia este legat de un ordin direct din partea conducerii NATO, scrie publicaţia rusă Moskovskii Komsomoleţ, citat de Agenţia bulgară Focus, transmite RADOR.

După cum menționează publicația, decizia autorităților române încalcă în totalitate Convenția de navigație pe Dunăre, conform căreia fluviul este o cale navigabilă internațională.

Potrivit expertului militar și politic al publicaţiei „Informator”, Miroslav Lazanski, este vorba despre un lot de 30 de tancuri T-72B3 și de 30 de transportoare blindate de tip BRDM-2.

„Ei și-au extins atacurile frontale”

În anul 2016, Rusia a decis să trimită aparatura ca pe un cadou făcut Serbiei, în cadrul cooperării militare dintre cele două țări. Cea mai ieftină cale, conform expertului, este aceea ca aparatura să fie trimisă pe Marea Neagră și pe Dunăre. Dar, din cauza poziției NATO, livrarea de tehnică importantă pentru armata sârbă devine imposibilă.

Fostul ofițer sârb de contrainformații, Ljuban Karan, atrage, de asemenea, atenția asupra acestui lucru.

„Ei și-au extins atacurile frontale, participând la activități antisârbeşti și atrăgând state membre NATO, cu care avem încă relații oneste. Astfel, România a avut sarcina de a împiedica transportul pe Dunăre al tancurilor și vehiculelor blindate modernizate, deși acest lucru contravine dreptului internațional. Nu este vorba doar despre o provocare, ci e un semnal că Serbia nu poate avea relații bune cu orice țară vecină și că putem fi lipsiți forțat de orice sprijin din Rusia”, a subliniat Karan.

Convenția

Convenția privind transportul gratuit pe Dunăre a fost încheiată la Conferința de la Belgrad din 1948. Potrivit predeverilor acesteia, URSS, Ungaria, Cehoslovacia, România și Iugoslavia (al cărei succesor este Serbia) au dreptul la liberă circulaţie și la comerț pe Dunăre.

După prăbușirea URSS, guvernul Federației Ruse a insistat ca Rusia să fie inclusă ca membră a Convenției. Conform anexelor Convenției din 1998, statele participante au dreptul de a inspecta nave, dar nu și de a împiedica circulația acestora pe Dunăre.

Suras: ReporterGlobal.ro