În pofida eforturilor diplomatice ale Ucrainei și comunității internaționale, situația în zona desfășurării Operațiunii antiteroriste continuă să rămână tensionantă. În pofida armistițiului declarat pentru sărbătorile de iarnă, rebelii pro-ruși încalcă sistematic acordurile de pace de la Minsk și lansează tiruri provocatoare împotriva apărătorilor ucraineni, a comunicat Leonid Matiuhin, purtător de cuvânt al Centrului Operațiunii antiteroriste.

Ocupanții continuă să lanseze tiruri asupra pozițiilor militarilor ucraineni pe toate direcțiile. Pe direcția Mariupol, din lansatoare de mine cu calibrul de 122 milimetri au fost lansate tiruri asupra orășelului Șirokine. Iar din lansatoare de mine cu calibrul de 120 și 82 milimetri au fost atacate localitățile Vodeane și Șirokine. Sub focul mortierelor și a armelor de infanterie s-au pomenit localitățile Talakivka, Vodeane, Mariinka, Șirokine și Pavlopil. Pe direcția Lugansk, din blindate mortiere și mitraliere de mare calibru ocupanții au tras asupra localităților Novooleksandrivka și Novozvanivka, a precizat Leonid Matiuhin, purtător de cuvânt al Centrului Operațiunii antiteroriste, citat de Radio Ucraina Internațional.

În context, liderul grupului ”Rezistență informațională”, Dmytro Tymciuk, a scris, în contul său de Facebook, că rebelii din Republica autoproclamată Donețk răspândesc zvonuri cum că Forțele Armate ale Ucrainei se pregătesc de o invazie de mari proporții asupra orașului Debalțeve. Începând cu data de 20 decembrie, rebelii și ”funcționarii” locali ai statului autoproclamat își duc în masă familiile, preponderent la Gorlivka cu o posibilă evacuare ulterioară a lor în teritoriile ocupate.