Analistul de politică externă Iulian Chifu, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, a comentat numirea fostului ministru de Externe, Mircea Geoană, în funcția de secretar general adjunct al NATO.

Analistul a precizat că numirea lui Geoană  înseamnă foarte mult pentru țara noastră și reprezintă, printre altele, o recunoaștere a angajamentelor României în cadrul NATO.

Totodată, Chifu a atras atenția că nu este primul român numit într-o astfel de funcție. Până în prezent, cea mai înaltă funcţie a unui român în cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupată în perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul de şef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.

„Înseamnă foarte mult pentru țara noastră (n.r – numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO). Este o recunoaștere a angajamentelor României în cadrul NATO, a relațiilor foarte bune cu SUA, care este principalul contributor din punct de vedere financiar și al forțelor. Înseamnă, în egală măsură pentru noi, și o recunoaștere a faptului că avem capacitate și avem un exponent care poate intra în cabinetul secretarului general, deci poate asuma o felie relevantă din ceea ce înseamnă activitatea executivă a secretarului general al NATO, care are o componentă diplomatică de negociere foarte mare în raport cu statele pentru a ajunge la consensuri.

Nu e primul. Am mai avut un assistant secretary general în persoana lui Sorin Ducaru. România are și aici o tradiție, Sorin Ducaru părăsind funcția în urmă cu circa un an și devenind între timp șeful Centrului Satelitar al UE. Este un plus și un pas important”. a declarat Iulian Chifu pentru PSnews.ro.

Nu în ultimul rând, analistul a precizat că rămâne de văzut și modul în care Mircea Geoană se adaptează acestei noi posturi, care îi limitează unele dintre atributele sale de politician.

„România era deja în prim plan și acest lucru vine și cuantifică o relație existentă, un angajament constant al României în raport cu NATO, o prezență mult mai relevantă decât greutatea startegică, numărul de populație sau bugetul pentru apărare. Înseamnă angajamentul direct politic la nivel euroatlantic. Este al doilea assistant secretary general pe care îl obținem și această constanță este foarte importantă pentru că arată buna relație și implicare a României. Este foarte bine că s-a întâmplat din nou cu un diplomat de carieră care a trecut și prin zona politică, evident.

Trebuie să vedem care sunt atribuțiile pe care secretarul general ni le rezervă. Dacă vine pe mandatul doamnei Rose Gottemoeller cum se întâmplă, cel mai probabil vom vedea atribuții din sfera reprezentării și din sfera realizării consensurilor la nivel politic, și mai ales a controlului la nivel militar. Mircea Geoană este membru al cabinetului secretarului general al NATO, nu este un adjunct și o personalitate independentă, ci este pe deplin legat de postura secretarului general. Este de văzut și modul în care Mircea Geoană se adaptează acestei noi posturi care îi limitează unele dintre atributele sale de politician. Îl transformă mai degrabă în diplomatul care este la origine”, a conchis Iulian Chifu.

sursa: psnews.ro