Alan Turing, matematicianul care în cel de al Doilea Război Mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de maşina Enigma şi care a fost condamnat conform legilor homofobe de la acea vreme, va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunţat luni guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Mark Carney. Citeşte întreaga ştire: Matematicianul Alan Turing, noul chip de pe bancnota de 50 de lire sterline

„În calitate de părinte al informaticii şi inteligenţei artificiale, precum şi de erou de război, contribuţiile lui Alan Turing au fost de anvergură şi deschizătoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii căruia mulţi stau în prezent”, a declarat Mark Carney într-un discurs la Muzeul Ştiinţei şi Industriei din Manchester, potrivit Agerpres. 

Maşina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa şi a salvat mii de vieţi.

Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, şi a fost castrat prin injecţii de estrogen, ca alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, după ce s-a otrăvit cu cianură. Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel şi o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al maşinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum şi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenţei artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni şi doar o umbră a ceea ce va fi”.

O fotografie a lui Alan Turing (Foto: HEPTA) Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conţinea 12 candidaţi cu contribuţii în domeniile ştiinţei şi matematicii, printre care se număra şi Stephen Hawking.  Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei şi este foarte rar utilizată în tranzacţiile zilnice.

BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulaţie la finele lui 2021. 

Sursa: libertatea.ro