”În Venezuela există sute de soldați ruși care susțin regimul lui Maduro”, a declarat  șeful Comandamentului de Sud al Forțelor Armate ale SUA, amiralul Craig Faller, în timpul audierilor de marți din cadrul unui subcomitet al Comitetului Forțelor Armate al Senatului SUA.

Astfel, Faller a comentat cuvintele președintelui rus Vladimir Putin într-un interviu recent acordat Financial Times în care a anunțat despre absența militarilor ruși în Venezuela.

Potrivit amiralului american, Rusia nu și-a retras militarii din Venezuela, cum a anunțat anterior, inclusiv prin oficialii săi.

La sfârșitul lunii iunie, Ambasada Rusiei la Caracas a anunțat că armata rusă a părăsit țara, fara sa precizeze despre ce efectif este vorba. După cum se menționat în anunț, ”specialiștii ruși” au oferint ”asistență tehnică” în cadrul contractelor din domeniul militar și tehnic.

În luna martie, Reuters a relatat despre sosirea în Venezuela a aproximativ 100 de militari ruși, inclusiv experți în securitate cibernetică.

Casa Albă a acuzat Kremlinul că încearcă să intervină în afacerile interne ale Venezuelei. Ministerul rus de Externe a răspuns că aeronava a transportat doar specialiști care sa asigure executarea contractelor de armament.

Confruntarea dintre suporterii lui Juan Guaido și actualul președinte Nicolas Maduro continua în Venezuela. Guaido este recunoscut ca președinte legitim interimar al Venezuelei de către Statele Unite, majoritatea țărilor din Europa și America de Sud. Maduro este sprijinită de Rusia, China, Turcia, Iran, Cuba și Bolivia.

Sursa: paginaderusia.ro