Belarus a emis o notă oficială de protest în legătură cu declarațiile directorului Institutului rus de Studii Strategice, Leonid Reșetnikov. Acesta a pus la îndoială faptul că Republica Belarus poate fi un stat independent față de Rusia și a declarat că limba bielorusă a fost creată în 1926, printr-o decizie a autorităților sovietice. Discursul lui Reșetnikov a fost postat pe Youtube.

Consilierul-atașat al Ambasadei Federației Ruse, Vadim Gusev, a fost chemat la Ministerul de Externe al Belarusului după declarațiile lui Reșetnikov. „Partea belarusă a dat o apreciere principială cu privire la declarațiile nefondate și absolut inacceptabile”, se menționează în mesajul ministerului.

Reșetnikov a declarat că limba bielorusă a fost creată în urma deciziei autorităților sovietice  în 1926. „Tovarăși belaruși, de ce nu contraziceți documentele, de ce mă contraziceți pe mine? Fiecare om normal din Rusia gândește la fel ca mine. Practic vorbind, suntem un teritoriu unic.

De ce promovați o istorie mincinoasă? Deschideți dosare penale pentru că avem o istorie comună? Nu exagerați. Acest lucru a condus la evenimentele tragice din Ucraina”, a spus Reșetnikov.