Serviciul federal de securitate (FSB) al Federației Ruse s-a făcut de râs și a băgat, cu adevărat, groaza în ruși. Temuții agenți ai uneia dintre cele mai temute structuri naționale de spionaj din lume au fost prinși cu ”mâinile în buzunarele altora”. Tocmai ei care ar fi trebuit să-i apere pe cetățenii ruși de toți cei care atentează la bunăstarea lor!

Cu alte cuvinte, au furat. Mult: în jur de 12 miliarde de ruble, adică vreo 185 de milioane de dolari.Potrivit presei de la Moscova, care dezbate cu multă plăcere acest subiect, ”agenții FSB au folosit o metodă ingenioasă de a ascunde banii sustrași în mod fraudulos. Din vestele antiglonț erau scoase tabletele de oțel, astfel câ, în timpul perchezițiilor la domiciliul diferiților oameni de afaceri sau la sediile companiilor acestora, o parte din banii găsiți erau băgați în locul lor. Și nimeni nu observa nimic”, a dezvăluit unul dintre șapte agenți arestați, scrie dcbusiness.ro.

În plus, agenții reținuți, membri ai unității speciale Alfa, dar și ai grupului pentru misiuni speciale Vîmpel, erau cooptați inclusiv în operațiuni de protecție a unor transporturi de bani, sume uriașe, organizate de bancheri certați cu legea. S-a aflat, că angajații FSB lucrau mână în mână cu funcționari bancari și personal din anturajul rușilor bogați.

Ancheta nu va fi dusă la capăt

”Deși suntem la început de drum, au fost scoase la iveală numeroase cazuri de furt. Iar suma totală sustrasă este cu adevărat impresionantă. Cifrele vehiculate în presă nu sunt reale. În realitate s-a furat mult mai mult”, a declarat o sursă apropiată dosarului. În opinia lui, ”nimeni nu este interesat să ducă lucrurile până la capăt în această afacere. După toate probabilitățile, nu se va merge mult mai departe. Posibil, vor fi niște avertismente trimise neoficial, posibil vor fi luate niște măsuri mai severe de monitorizare a activității agenților FSB”, a apreciat interlocutorul publicației Rosbalt.

Interesant este că una dintre persoanele reținute este nepotul unui general de securitate și profesor la Academia FSB. Ancheta este abia la început și, după cum afirmă ziarele de la Moscova, în vizorul organelor de ordine se află alți 10 angajați ai fostului KGB. Cei arestați riscă până la 15 ani de închisoare.