Boris Johnson, candidatul favorit la succesiunea premierului britanic Theresa May, a exclus miercuri participarea populistului Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, la negocierile privind ieşirea din UE.

Mare învingător la alegerile europene organizate în mai în Marea Britanie, partidul eurosceptic al lui Nigel Farage reclamă să poată participa la discuţiile despre Brexit, programat pentru 31 octombrie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Întrebat pe această temă în cursul unei dezbateri difuzate pe reţelele sociale în cadrul cursei la succesiunea premierului Theresa May, Boris Johnson a apreciat că este inadecvat să combată un adversar politic „dându-i oxigen”.

„Este un nu destul de clar”, a adăugat el, invitat de moderatoare să-şi precizeze răspunsul legat de participarea lui Nigel Farage la renegocierea acordului de Brexit dorită de Boris Johnson.

Fostul primar al Londrei, adept al unui Brexit dur, este implicat într-o luptă cu ministrul de externe Jeremy Hunt pentru a deveni lider al Partidului Conservator şi, implicit, prim-ministru. Ei urmează să fie departajaţi până la sfârşitul lui iulie de cei 160.000 de membri ai partidului.

Pentru a învinge, Boris Johnson joacă rolul salvatorului Brexitului, prevăzut iniţial pentru 29 martie, apoi amânat la 31 octombrie, cu scopul de a găsi o soluţie alternativă la acordul de retragere din UE negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi respins de trei ori de deputaţii britanici.

„Avem nevoie de cineva care crede în Brexit”, a insistat Boris Johnson miercuri, reamintind rolul său din campania pro-Brexit cu prilejul referendumului din 2016, când Jeremy Hunt a militat în tabăra adversă.

Boris Johnson a mai repetat că este dispus să părăsească UE fără acord, dacă va fi necesar. „Nu cred că vom ajunge la asta. După părerea mea este o şansă de unu la un milion să se întâmple, dar este vital să ne pregătim”, a spus el.

La rândul său, Jeremy Hunt a estimat că, pentru „a-i cuceri din nou” pe alegătorii conservatori seduşi de Partidul Brexit, „tories” trebuie să reuşească ieşirea din UE.

„Dacă avem alegeri înainte de a părăsi Uniunea Europeană, oricât de carismatic aţi fi ca lideri, vom fi măturaţi cu toţii”, a avertizat el.