Ministrul de Externe Nici Popescu a scăldat-o în câteva ape, rugat de presă să comenteze votul deputaților moldovenie la APCE. Șeful diplomației de pe Bâc răspuns în spiritiul zicalei "unde dai și unde crapă": "Avem relații foarte bune cu România și Ucraina", după care a promis că în viitorul apropiat va merge la Kiev.

Cei doi miniștri au fost întrebați de presă cum califică votul deputaților R. Moldova de la APCE?
„Avem relații foarte bune cu România și Ucraina. Cu Ucraina cooperăm pe reglementarea transnistreană și desigur noi recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei. Am discutat în aceste zile cu mai mulți oficiali ucraineini, inclusiv cu echipa președintelui Zelensky, și în viitorul apropiat voi merge la Kiev. Ceea ce văd eu în discuțiile cu prietenii noștri de la Kiev este deschiderea pentru colaborarea bilaterală și că cele întâmplate la Strasbourg nu au afectat colaborarea noastră”, a răspuns Nicu Popescu. 
În același timp, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei Linas Linkevicius a declarat: "Poziția țării pe care o reprezintă este una fermă".
„Considerăm că fiecare țară poate să își facă propriile alegeri. Ceea ce putem face noi, din exterior, este să susținem, ca procesul să aibă loc într-un mod pașnic. Știm că 20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia, știm situația din Crimeea, dar fiecare țară are dreptul să-și facă propria alegere”, a menționat Linas Linkevicius. 

Ministrul Popescu a adăugat că va discuta separat despre relațiile cu Ucraina în cadrul unui alt briefing: „Ceea ce pot spune: Crimeea este parte a Ucrainei. Zonele din est parte din Ucraina. Recunoaștem integritatea a Ucrainei, cum ei au recunoscut integritatea noastră”.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase, care deține concomitent funcția de vicepremier și ministru de Interne. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

Detalii: Năstase încearcă să își justifice votul Pro-Moscova la APCE

Premierul Maia Sandu nu a vrut să comenteze votul în favoarea revenirii Rusiei la APCE, dat de colegul ei Andrei Năstase.

„Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popșoi. Cu domnul Năstase o să discutați dvs.”, a declarat Maia Sandu.

La scurt timp președintele ucrainean, Volodimir Zelensky s-a arătat dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost susținută prin vot și de deputații moldoveni Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Zelensky speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.   

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire - revenirea marinarilor ucraineni care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.  

Detalii: Zelensky dezamăgit de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Ministerul de Externe a venit ulterior cu o reacție în care a spus că votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrâncea nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului.

Alex Roitman, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a scris pe pagina sa de Facebook că „votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”.

Detalii: Externele de la Chișinău se distanțează de votul pro-Rusia a lui Năstase la APCE

Aseară s-a făcut publică informația că delegațiile a șapte state au părăsit sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în semn de protest după confirmarea statutului delegației Federației Ruse în cadrul Adunării. Este vorba despre Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia.