Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi, la Strasbourg, o rezoluție privind revenirea Rusiei ca membru cu drepturi depline. Acest rezultat ar urma să permită Rusiei să participe miercuri la alegerea secretarului general al organizaţiei paneuropene de apărare a drepturilor omului. Dreptul de vot al Moscovei a fost suspendat după anexarea peninsulei Crimeea, apoi rușii s-au retras singuri din APCE.

Singurul român care a votat pro-Rusia în APCE este deputatul PSD de Mureș, Gheorghe-Dinu Socotar. Contactat de PSnews, acesta a declarat că "nu poate afirma răspicat" faptul că votul său reprezintă și poziția oficială a PSD pe această temă și că nu a fost contactat de nimeni din partid, nici înainte, nici după vot, relatează PSnews.

„Nu pot afirma răspicat că am avut aprobarea partidului. PSD este membru al grupului socialist în APCE și peste 90% din membrii grupului au susținut raportul (întocmit de Petra de Sutter, din Belgia, membră a grupului socialist – n.r.). Ca și popularii, de altfel. În acest grup socialist noi am spus că vom sprijini raportul din solidaritate cu colega noastră din Belgia. Nu m-am dus la Strasbourg cu un mandat din partea PSD în privința votului din APCE. Nu am vorbit cu nimeni din PSD nici înainte, nici după vot, nu mi-a reproșat nimeni nimic”, a spus Dinu Socotar pentru PSnews.

Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD, nu a comentat în niciun fel votul colegului său din APCE, deși a fost solicitat în acest sens de PSnews. Cu aceeași tăcere am fost „serviți” și de Titus Corlățean, membru PSD și fost ministru de Externe.

Explicațiile deputatului

Deputatul PSD a explicat pe larg opțiunea sa, susținând că „o Rusie în afara Consiliului Europei nu întărește nici Consiliul și nu face nici Rusia mai bună”.

„Cinci ani de pseudo suspendare nu au produs nici un avans în nici una din teme pe care le reproșăm Rusiei: nu și-a retras sprijinul din regiunea ocupată din Ucraina, nu a acceptat negocieri pe tema Crimeei, nu a eliberat marinarii ucrainieni ținuți în detenție, nu a colaborat cu autoritățile europene în investigațiile referitoare la asasinarea lui Boris Nemtsov și moartea lui Magnitski, etc.. Sunt șanse reale ca lucrurile să evolueze pozitiv cu Rusia exclusă din CoE (Consiliul Europei – n.r.)? În opinia mea nici una. Dar cu Rusia membră CoE? Poate sunt. O posibilitate care merită explorată până la capăt. Prin votul meu nu am dat o șansă Rusiei, ci poporului rus, care merită umbrela generoasă și protectoare a Consiliului Europei”, a precizat social-democratul.

Consiliul Europei numește judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Are sub autoritatea sa două organisme consultative, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția, și Grupul Statelor împotriva Corupției cunoscut sub numele de GRECO.

„Întreaga activitate a Consiliului Europei se sprijină pe trei valori fundamentale: drepturile omului, democrație și stat de drept. (...) Ca "stat membru" fiecare țară se obligă să respecte valorile fundamentale ale Consiliului, cetățenii lui au beneficiază de dreptul de a se adresa la CEDO, iar hotărârile curții sunt obligatorii și executive. Evoluțiile democratice și standardele statului de drept, ale țărilor membre, sunt monitorizate și eventual sancționate. Și acum să fim sinceri cu noi, în 1993, când România a devenit membră a CoE, nici noi nu eram foarte avansați cu aceste standarde, și evoluția noastră a fost influențată pozitiv de această apartenență, de liniile directoare primite de aici. E evident, cel puțin din punctul meu de vedere, că politica de extindere, chiar cu diminuarea standardelor, a fost benefică. Atât pentru Consiliu, cât și pentru Europa ca entitate politică”, a adăugat deputatul PSD.

După 4 ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari ai statelor membre ale Consiliului Europei au acceptat în cele din urmă, spre marea dezamăgire a Ucrainei, ca Rusia să poată să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. Un număr de 62 de parlamentari au vot împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

APCE este unul din organele Consiliului Europei ce reuneşte delegaţii ale aleşilor celor 47 de state membre. Actele adoptate de APCE nu au forţă juridică obligatorie. Adunarea emite însă recomandări sau solicită statelor explicaţii privind situaţia drepturilor omului sau a democraţiei.

A trecut prin trei partide: PD, PC, PSD

Dinu Socotar (58 de ani) este membru în APCE din aprilie 2017, fiind desemnat pe această poziție de către Parlamentul României, dominat de coaliția PSD-ALDE. El nu și-a început, însă, cariera politică în PSD, ci în PD, partidul din care a venit și Liviu Dragnea. Socotar a fost membru PD timp de 7 ani și a ocupat și funcția de președinte PD Mureș. El a plecat din PD în Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, trecând la PSD abia în 2015.

Născut în Târgu Mureș, Socotar este de meserie inginer în electrotehnică, are un doctorat în inginerie electrică și un master în administrație publică, este căsătorit și are o fată de 23 de ani. Este deputat de Mureș din decembrie 2016, fiind membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor și al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Potrivit portalului parlament.openpolitics.ro, deputatul Dinu Socotar are o prezență la vot în Camera Deputaților de 93,9%, arătând loialitate față de partid în proporție de 99,5% și față de Guvern în proporție de 100%. Are 36 de luări de cuvânt și 44 de propuneri legislative, din care au fost aprobate 13.

A votat, de asemenea, toate modificările controversate ale Codului Penal, ale Codului de Procedură Penală și ale Codului Administrativ.

Potrivit declarației de avere, Dinu Socotar deține două terenuri – unul agricol în Sângeorgiu de Pădure, altul intravilan în Tîrgu Mureș -, un apartament (în Sângeorgiu de Pădure) și două case de locuit (în Târgu Mureș).

Dinu Socotar are peste 530.000 de lei în conturi bancare și acțiuni și părți sociale în valoare de 1.150.000 de lei la mai multe firme și societăți: SC Tangent Electro Trade SRL, SC Tangent Plus SRL, SC Top Tech SRL, SC Transilvania Digital Network SRL și SC Rid International Center SRL. Deține și 291 de acțiuni la Banca Romexterra, în valoare de doar 1.300 de lei, însă. La două dintre aceste firme, Tangent Electro Trade și Top Tech, soția sa este director adjunct, respectiv administrator.