Membrii delegației ruse la APCE, pentru care și-au dat voturile Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea, s-au făcut cunoscuți în spațiul mediatic rusesc pentru faptele lor de corupție și amorale. Printre membrii este un propagandist rus anti-ucrainean, un spion, fiul lui Vladimir Jirinovski care s-a făcut cunoscut pentru atacarea unui jurnalist, un deputat care a hărțuit sexual jurnaliste chiar în Duma de Stat, un raider din Altai și o femeie care a scris în declarația de avere că copilul ei ar fi câștigat 2,6 milioane de ruble.

Jurnalistul rus Alexandr Kovalenko este de părere că membrii delegației ruse din cadrul APCE va „zgudui coloanele instituției” datorită dreptului de vot care li s-a acordat spre nemulțumirea Ucrainei, mai ales, dar și a altor state europene. Jurnalistul merge chiar mai departe și acuză instituția europeană de faptul că aceasta „și-a schimbat onoarea pentru a înmulți cotizațiile de membru”. 

„Chiar dacă mai avem, totuși, timp până vom începe să urmărim regret și supărare prăbușirea templului comunității europene, la moment putem să ne uităm peste lista celora pe care europenii i-au primit în lăcașul lor, ca să doboare acest lăcaș. Căci au primit acolo personaje unul mai bun decât altul”, scrie Alexandr Kovalev pentru „Информационное Обозрение”.

Primul membru care ar dispune de un CV nu foarte strălucitor este Petr Tolstoi. Potrivit lui Kovalev, acesta este „un propagandist rus, în spatele căruia stau un număr mare de falsuri atât despre Ucraina, cât și despre UE și SUA”.

Totodată, acesta ar mai fi și un mare „ucrainofob și antisemit”, care în 2017 și-a pronunțat opinii „extrem de negative” cu privire la protestatarii care se împotriveau transferului Catedralei Sf. Isaac din Sankt-Petersburg în proprietatea Bisericii Ortodoxe Ruse, astfel provocând reacții de nemulțumire din partea comunităților evreiești din Federația Rusă.

În 2018, îndată ce a revenit la „Pervîi Kanal”, Tolstoi a început imediat să denigreze Ucraina în cadrul emisiunii sale „Tolstoi. Duminica”, unde a declarat, printre altele, că „limba ucraineană este creată artificial și e puțin răspândită chiar și în Ucraina”, spune Kovalev, care mai menționează că Petr Tolstoi „este inclus în lista de sancțiuni” a Ucrainei, dar, „după cum se vede, cei din APCE nu acordă prea multă atenție acestui lucru”.

Un alt membru al delegației ruse din cadrul APCE este Serghei Kisleak, ambasador al Rusiei în SUA, pe care jurnalistul Michael Crawley l-ar fi numit „cel mai periculos diplomat de la Washington”. Totodată, canalul de televiziune CNN ar fi relatat că anume Kisleak s-ar fi ocupat în trecut de selectarea, instruirea și coordonarea spionilor ruși în Statele Unite, scrie Kovalev.

Un alt personaj care va dispune de drept de vot în cadrul APCE este Leonid Sluțkii, despre care Kovalev spune că este cunoscut nu doar ca politician din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, dar și pentru comportamentul său agresiv față de angajatele din mass-media în timpul unor interviuri acordate în biroul său.

„De asemenea, este cunoscut pentru starea sa psihică instabilă, cât și pentru faptul că este amator al mersului pe contrasens, fapt pentru care a acumulat 825 de amenzi neplătite pentru încălcarea regulilor de circulație”, precizează Kovalev.

Mențiuni critice are jurnalistul rus și față de un alt figurant de pe lista sancțiunilor - Igor Lebedev, fiul lui Vladimir Jirinovski. „În esență, acesta prezintă interesele tăticului său și păpușarilor acestuia. Totodată, anume prin intermediul fiului său Jirinovski își orchestrează o mare parte a schemelor sale de corupție, despre care se scriu romane întregi”.

Jurnalistul amintește că anume paza lui Lebedev a atacat un reporter de la „Novaya Gazeta” în cadrul unui jubileu al lui Jirinovski, distrugându-i camera de luat vederi. Mai mult decât atât, bodyguardul în cauză, pe nume Alexandr Şparîghin, ar avea legături directe cu varii mișcări naționaliste din Federația Rusă, potrivit lui Kovalev.

Elena Serova, următoarea în listă, ar fi atras atenția publică în 2018 prin faptul că a devenit mama celui mai bogat copil cu câștiguri declarate în sumă de 2,86 milioane de ruble, în timp ce despre Nikolai Rîjak este destul să se menționeze că este purtătorul supranumelui de „principalul raider din regiunea Altai”, conchide Kovalev.

„Așadar, practic fiecare membru al listei are după sine un întreg ansamblu de scandaluri de corupție și investigații jurnalistice, care prezintă un subiect atât de larg, încât ne-am putea opri asupra lui o zi întreagă. Între timp, oferindu-le loc în sala de adunare acestor persoane care nu corespund deloc imaginii morale și viziunii europene reprezintă un adevărat act de trădare a idealurilor Uniunii Europene”, conchide Kovalev.

Amintim că luni noaptea Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat un text care permite Federației Ruse revenirea cu drept de vot în cadrul instanței, după ce a fost lipsită de acest drept în ultimii cinci ani ca urmare a anexării peninsulei Crimeea în 2014. În urma noii hotărâri, Rusiei i s-a permis să își prezinte delegația în cadrul APCE începând cu 25 iunie. Potrivit presei ruse, noii membri ai delegației însă vin cu o biografie prea puțin satisfăcătoare și ar putea prezenta un pericol pentru integritatea instituției.