Boris Johnson, favorit la succesiunea premierului britanic Theresa May și apărător fervent al unui Brexit dur, a recunoscut luni seara că are nevoie de „cooperarea” Uniunii Europene pentru a amortiza șocurile în caz de ieșire fără acord.

Într-un interviu acordat BBC, Boris Johnson a asigurat că, dacă va deveni prim-ministru până la sfârșitul lunii iulie, guvernul său nu ar impune în niciun caz „controale sau granițe dure în Irlanda de Nord” - riscul întoarcereii unei frontiere între această provincie britanică și Republica Irlanda, membră a UE, fiind una dintre problemele spinoase ale Brexitului.

„Desigur, nu depinde numai de noi”, a recunoscut fostul ministru de Externe. „Depinde şi de cealaltă parte. Există, bineînțeles, un element foarte important: acela al reciprocităţii și cooperării”.

De asemenea, el a menționat „o perioadă de tranziție”, o clauză deja prevăzută în acordul încheiat între Theresa May și Bruxelles în noiembrie 2018, dar pe care Boris Johnson îl consideră „mort” după ce Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.

„Dar vom avea nevoie de un fel de acord, și acesta îl vizez, pentru a obține o perioadă de tranziție”, a spus fostul primar al Londrei. „Și pentru a face acest lucru este necesar să pregătim în serios și cu hotărâre o ieșire fără acord” sau în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului pentru a le dovedi europenilor „seriozitatea” Regatului Unit.

„Mai presus de toate, va fi necesar să convingem Bruxelles-ul să redeschidă negocierile”. În caz de eşec, Boris Johnson a promis că Marea Britanie va părăsi UE pe 31 octombrie, chiar și fără acord, relatează hotnews.ro.