Președintele rus Vladimir Putin a ordonat trecerea la cel mai înalt grad al pregătirii de luptă a forțelor armate din districtele militare Sud, Est și Centru, a unei componente a forțelor aeropurtate, a aviației de luptă și a celei de transport militar, dar și câteva unități din comandamentul central.

Cel mai înalt grad de pregătire de luptă a fost ordonat în Districtul Militar Central, ceea ce, potrivit ministrului de Apărare Serghei Șoigu, se datorează debutului unei verificări rapide a pregătirii de luptă. Verificarea a început urmare a unei decizii a lui Putin.

Potrivit lui Șoigu, în timpul verificărilor, forțele militare vor participa la peste 50 de aplicații de diverse dimensiuni, în cadrul cărora vor fi atinse sarcini de consolidare a protecției a obiectelor importante de stat și militare,  de protecție antiaeriană, combaterea amenințării teroriste, lichidarea grupărilor militare ilegale și a altor „forțe militare distructive”.

Sarcina principală a verificării inopinate este de a testa gradul de pregătire a comandamentului militar de a controla trupele militare „în condițiile unor amenințări armate și apariția unor situații de criză”, a menționat Șoigu.

„Măsurile date au drept scop evaluarea capacității forțelor armate de a asigura securitatea militară în regiunea din Asia Centrală unde persistă amenințări serioase de natură teroristă”, a menționat Șoigu.

Subliniem că trecerea armatei în alertă de luptă a fost ordonată în contextul tensionării relațiilor dintre Rusia și Georgia, pe fundalul în care Putin a interzis cursele aeriene spre Georgia, iar Rospotrebnadzor a declarat că vinurile georgiene au devenit de proastă calitate.