Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut luni ca membrii familiilor jihadiştilor capturaţi sau ucişi în Siria şi în Irak să fie repatriaţi, cu excepţia cazului în care sunt inculpaţi pentru crime.

De la căderea în martie a „califatului” grupării Statul Islamic (SI), comunitatea internaţională se confruntă cu problema repatrierii familiilor jihadiştilor capturaţi sau ucişi în Siria şi în Irak, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Membrii familiilor trebuie repatriaţi, cu excepţia cazului în care sunt inculpaţi pentru crime. Copiii, în special, au fost victimele unor grave încălcări ale drepturilor lor, inclusiv cei care au putut fi îndoctrinaţi sau recrutaţi pentru a comite acte violente. Readaptarea şi protejarea lor trebuie să fie o prioritate”, a afirmat Michelle Bachelet în deschiderea celei de-a 41-a sesiuni a Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Potrivit Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, peste 11.000 de presupuşi membri ai familiilor luptătorilor Statului Islamic sunt închişi în tabăra Al-Hol din Siria, administrată de autorităţile kurde.

Fondul ONU pentru copii (UNICEF) estimează că în Siria există 29.000 de copii ai unor luptători străini, dintre care 20.000 din Irak, a precizat Michelle Bachelet, adăugând că majoritatea au sub 12 ani.

„Menţinerea în detenţie a unor persoane care nu sunt suspectate de crime, în absenţa unui fundament legal şi al unui control judiciar independent regulat, nu este acceptabilă”, a afirmat ea.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a lansat un apel către state să acorde cetăţenie „copiilor născuţi de cetăţenii lor” în zonele de conflict, argumentând că a le aplica statutul de apatrid acestor minori este „un act de cruzime”.

„Copiii apatrizi sunt deseori privaţi de educaţie, de acces la îngrijiri de sănătate şi de alte elemente fundamentale pentru demnitate”, a declarat ea.

Fosta preşedintă chiliană a mai spus că unele ţări au făcut eforturi pentru a repatria anumiţi cetăţeni, în special copii, fără a menţiona totuşi statele respective.

Ea a subliniat de asemenea că patru cazuri au fost aduse în atenţia Comitetului pentru drepturile copiilor şi Comitetului împotriva torturii de bunici francezi ai unor copii aflaţi în prezent în detenţie în Siria sau în Irak.