Centrul 140 al Forțelor Operaționale Speciale a Armatei Ucrainei a obținut certificare de Forță de reacție rapidă a NATO. Este pentru prima dată în istorie când un astfel de certificat este acordat unei țări care nu este membră a Alianței.

Pentru prima dată în istorie, o unitate armată dintr-o țară care nu face parte din NATO a fost certificată ca unitate SOF (Special Operations Forces) și a obținut dreptul de a fi implicată ca forță de reacție rapidă a NATO – NATO Response Force, a anunțat Український мілітарний портал.

Centrul 140 al forțelor speciale a armatei ucrainene a luat examinele în Lituania.

Forța NATO de reacție rapidă (NRF) a fost creată la summitul de la Praga din 2002, pentru a înlocui Comandamentul Aliat al forțelor mobile europene.

Forțele de reacție rapidă se află în alertă constantă. Ele sunt alcătuite din trupe terestre, forțe speciale, aeriene, forțe maritime și sunt pregătite ca în 5 zile să fie desfășurate pentru operațiuni de evacuare sau de reacție la situații de criză din toate părțile lumii.

În cazul unui conflict militar semnificativ, cum ar fi situațiile de război, trebuie să țină pe loc inamicul până la sosirea principalelor forțe, în decurs de până la 30 de zile, relatează Pagina de Rusia.