După ce candidatul partidului de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost înfrânt duminică de reprezentantul opoziţiei Ekrem Imamoglu, la alegerile municipale repetate din Istanbul, ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung comentează faptul că acest eşec ar putea marca începutul sfârşitului preşedintelui Turciei.

În editorialul de luni, cotidianul german scrie că succesul în alegerile de duminică nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar şi un semnal de avertisment pentru liderul ţării: Erdogan nu mai este invincibil, transmite Agerpres.

„Erdogan şi-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârşitului său politic. Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democraţiei oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor şi şi-a intimidat oponenţii politici. De la încercarea de lovitură de stat de acum trei ani, şi-a urmărit adversarii într-un val de epurări fără precedent. Au fost arestaţi o jumătate de milion de persoane, zeci de mii au fost închişi, dintre care mulţi fără a fi condamnaţi, unii chiar fără acuzaţii. Dar Erdogan nu a putut suprima dorinţa de libertate a poporului”, scrie Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Ekrem Imamoglu, care a câştigat duminică alegerile pentru primăria din Istanbul, a declarat că acest succes reprezintă un nou început şi şi-a îndemnat alegătorii să se bucure fără să îi jignească pe rivali. 

„Să te bucuri nu înseamnă să superi pe altcineva. Îi învit pe toţi cetăţenii noştri să se comporte în modul cel mai delicat. Nu este o victorie, este un nou început. Vreau să vă anunţ că de mâine, în calitate de primar, mă voi comporta la fel cu toţi cei 16 milioane de oameni din Istanbul. Voi aţi apărat în faţa întregii lumi democraţia Turciei”, a spus Imamoglu, citat de Adevărul.

Imamoglu are 49 de ani şi este membru al Partidului Popular Republican, iar rivalul său învins Yildirim este membru fondator al AKP, partidul lui Recep Tayyip Erdogan.