Liderul Ceceniei a scris despre acest lucru pe canalul său de Telegrame, vorbind despre acțiunile de protest în Georgia.

”Urmărim evenimentele din Georgia cu mare îngrijorare. Vreau să vă reamintesc că de la groznâi până la Tbilisi sunt doar 200 de kilometri. Evenimentele din ultimele zile indică faptul că influența politicienilor anti-ruși este încă puternică în Georgia. Este timpul ca autoritățile georgiene să înțeleagă că nu are un vecin mai apropiat, că nu există nici un alt stat care, într-o oră de nefericire, va da tuturor o mână de ajutor mai rapidă decât Rusia", a remarcat Ramzan Kadârov.

El a subliniat, de asemenea, că anul trecut, turiștii ruși au lăsat în Georgia în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Dacă radicalii anti-ruși vor lua puterea în țară, „hotelurile, restaurantele, cafenelele și plajele vor deveni goale", a spus Kadârov.

Protestele au izbucnit în Tbilisi din cauza participării delegației ruse la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei, scrie govoritmoskva

Poliţia din Georgia a fost nevoită să facă uz de gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene după ce mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de faptul că un parlamentar rus, aflat în vizită la Tbilisi, a susţinut un discurs în plenul Legislativului, potrivit BBC.

Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susţinut un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului georgian în faţa unei adunări formate din mai mulţi parlamentari din ţări creştin ortodoxe. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de prezenţa acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia şi Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaşte ca fiind state independente.

În urma protestelor, 39 de poliţişti şi 30 de manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit unui consilier al premierului Mamuka Bakhtadze.

Sergei Gavrilov a participat la o reuniune a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, o organizaţie înfiinţată de Parlamentul grec în 1993 pentru a întări legăturile dintre parlamentarii din ţările ortodoxe. Parlamentarii georgieni din opoziţie au chemat cetăţenii să protesteze, ca răspuns la decizia parlamentarului rus de a susţine un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Gavrilov a susţinut discursul în limba rusă, fapt care a generat şi mai multă nemulţumire printre protestatari. Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze, dar şi a altor oficiali.