Persoanele acuzate în cazul MH17 ar putea fi anchetate în Rusia, potrivit autorităților olandeze, care au anunțat că nu intenționează să ceară extrădarea suspecților, dat fiind că legislațiile Federației Ruse și Ucrainei nu prevăd o astfel de procedură. Cu toate acestea, șeful Poliției Naționale a Olandei, Wilbert Paulissen, a menționat că echipa comună de investigatie (JIT), care include reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina, a emis mandate internaționale de arestare pentru cei în cauză.

Procurorul olandez Fred Westerbeke a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit constituției, Federația Rusă și a Ucrainai nu prevăd extrădarea cetățenilor lor. Cu toate acestea, șeful Poliției Naționale a Olandei, Wilbert Paulissen, a menționat că echipa comună de investigatie (JIT), care include reprezentanți din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina, a emis mandate internaționale de arestare pentru suspecți. De asemenea, anchetatorii vor insista asupra interogării lor.

În acest caz, au fost aduse acuzații împotriva a trei cetățeni ruși (fostul șef al forțelor armate ale DNR Igor Ghirkin, cunoscut sub pseudonimul Strelkov, comandantul grupului de recunoaștere Serghei Dubinski și adjunctul său Oleg Pulatov), precum și a cetățeanului ucrainean Leonid Harcenko. JIT va continua ancheta penală privind doborârea avionului civil în Ucraina în iulie 2014, a subliniat Fred Westerbeke. Potrivit procurorului, în dosarul respectiv pot apărea și alți suspecți.

Procesul împotriva celor patru „ar trebui să înceapă la 9 martie 2020 în baza legii olandeze”, a spus Westerbeke. De asemenea, el a menționat că împotriva suspecțiilor vor fi emise două capete de acuzare – implicare în accidentul MH17, care a provocat moartea tuturor pasagerilor, și uciderea a 298 de persoane aflate la bordul avionului. „Pedeapsa maximă pentru aceste fapte este închisoarea pe viață”, a precizat procurorul.

El a recunoscut că instanța probabil că îi va judeca în absență, pentru că șansele ca suspecții să compară în boxa acuzărilor sunt mici. Procurorii ucraineni, a spus el, au promis să încerce să-l găsească pe cetățeanul Ucrainei, care este printre suspecți. „Poate că vom reuși să avem cel puțin o persoană în boxa acuzatilor, dar șansele sunt mici pentru asta”, a spus el.

Șeful poliției naționale din Olanda, Wilbert Paulissen, care a participat la conferința de presă, a declarat că informațiile despre prăbușirea aeronavei Boeing, oferite anchetatorilor internaționali de partea rusă, vor fi predate judecătorilor. „Procedura este după cum urmează: oferim judecătorului toate dovezile pe care le avem la dispoziție, inclusiv opinia părții ruse și judecătorul decide cât de utile sunt și cine are dreptate”, a spus Paulissen. „Trebuie să transmitem instantei toate informațiile, inclusiv cele care sunt favorabile suspecților”.

Potrivit șefului poliției, în prezent ancheta are probe suficiente, însă anchetatorii nu vor face pubice toate informațiile adunate, relatează Pagina de Rusia.