Asistentul special al președintelui Statelor Unite pentru afaceri europene și ruse, Fiona Hill va demisiona din funcția sa deținută în Consiliul de Securitate Națională al SUA, începând cu luna august. Hill a fost numită în funcție în aprilie 2017, fiind considerată susținătoarea unei strategii dure în relația cu Kremlinul.

Născută în Marea Britanie, Hill și-a obținut recunoașterea profesională în Statele Unite. În 1987-1988 a efectuat un stagiu la Institutul de Limbi Străine „Maurice Thorez” din Moscova. A obținut doctoratul la Harvard în 1998 cu o teză despre rădăcinile gândirii socio-politice moderne rusești.

Autoare a unei cărți biografice despre Vladimir Putin, care conține o evaluare critică a liderului rus, apariția Fionei Hill în administrația Trump a ridicat multe întrebări la vremea respectivă cu privire la modul în care punctele ei de vedere se împacă cu opiniile președintelui Donald Trump.

Acum, unele instituții media susțin că odată cu plecarea sa, administrația Trump va pierde un expert recunoscut, respectat în cercurile politice ale Washingtonului.

În locul lui Hill va fi numit expertul în controlul armamentului, Tim Morrison, ceea ce poate semnala o schimbare de strategie orientată către negocieri cu Moscova, pentru a reduce arsenalele de arme de distrugere în masă. În același timp, se știe că Morrison exprimă opinii dure în materia controlului armelor nucleare, relatează Pagina de Rusia.