Autoritățile olandeze au făcut publice numele celor patru reprezentanți ai conducerii armatei ruse care, potrivit unei anchete internaționale, sunt implicați în prăbușirea aeronavei de pasageri Boeing 777 în vara anului 2014 în Donbas.

Ancheta internațională MH17 a dat numele a trei ruși și a unui ucrainean - primii patru suspecți de doborârea avionului, relatează canalul olandez de televiziune RTL Nieuws, potrivit Bellingcat.

Cei patru acuzați sunt Serghei Dubinski, poreclit „Hmurîi” (posomorât), colonelul Oleg Pulatov, zis „Gyurza” (specie de viperă), colonelul Igor Strelkov (numele real Ghirkin) și ucrainianul Leonid Harchenko, poreclit „Krot” (cârtiță).

Serghei Dubinski, zis „Hmurîi”

Potrivit Bellingcat, Dubinski a condus grupul GRU al Republicii Populare Donețk, care se presupune că a fost implicat în acțiunea de prăbușire a zborului MH17. Se crede, de asemenea, că el a fost personal responsabil de transportarea și instalarea sistemului antirachetă „Buk”. În raportul anchetei se mai menționează că tot el s-ar fi ocupat și de evacuarea sistemului înapoi în Rusia, imediat după prăbușirea aeronavei Boeing.

Oleg Pulatov, zis „Gyurza”

Pulatov este indicat ca fiind fost colonel al forțelor armate ale Rusiei. În înregistrările făcute publice de către serviciile de securitate ucrainene, acesta figurează cu numele „Gyurza”. Potrivit anchetei, el ar fi fost răspunzător de protecția instalației sistemului antirachetă.

 

Leonid Kharcenko, zis „Krot”

Avionul companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbușit în regiunea Donbasului la 17 iunie 2014. A fost înregistrată moartea a 298 de persoane, majoritatea dintre care erau cetățeni olandezi.

Federația Rusă neagă toate acuzațiile privind implicarea sa în prăbușirea aeronavei.