Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a anunțat că elaborarea unui nou concept al modului de a conduce un război în timpurile moderne va constitui o prerogativă a ministerului său și a dat ordin responsabililor de la vârful armatei ruse să realizeze acest proiect.

Într-o conferinţă pe teme teoretice şi practice, la care au participat înalţi responsabili ai forţelor armate ruse, Serghei Şoigu a declarat că războaiele moderne necesită noi abordări, relatează Agerpres.

„Conflictele de nouă generaţie reprezintă o combinaţie de metode clasice şi asimetrice de război, în care acţiunile militare sunt de scurtă durată şi nu există pur şi simplu timp pentru corectarea greşelilor”, a explicat ministrul rus.

În acelaşi timp, Şoigu a indicat că, din 2013, echiparea armatei ruse cu arme moderne a crescut de 3,8 ori, iar la începutul acestui an ponderea lor era de 64% la nivelul întregii armate.

În plus, a anunţat şeful instituţiei de apărare de la Moscova, forţele armatei ruse vor primi în curând o armă complet nouă, ale cărei caracteristici de luptă se bazează pe tehnologia supersonică şi energia laser.

În acest sens, el a dat exemplul sistemului de recunoaştere şi de atac „Streleţ”, care face posibilă atingerea ţintelor „practic în timp real, la 8-12 minute de la detectarea acestora”, subliniind posibilităţile de recunoaştere şi de distrugere a ţintelor inamice de dronele dezvoltate de armata rusă.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, experţii militari au început să vorbească despre conceptul de „război hibrid” introdus de Rusia, în care au văzut un nou mod de a duce un război. Acesta se caracterizează prin faptul că acţiunile militare sunt derulate de formaţiuni militare neoficiale, concomitent cu un spectru vast de acţiuni politice, economice şi informaţionale.

Strategia rusă de război hibrid a fost prezentată în premieră în 2013 de către şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, potrivit presei ruse.