Preşedintele american Donald Trump îşi lanseză marţi în mod oficial candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2020. Cu această ocazie, a fost anunțat un miting masiv la Centrul Amway din Orlando, Florida. Presa locală a anunțat că numeroși suporteri au venit cu 40 de ore înaintea evenimentului pentru a fi prezenți la fața locului.

„Mitingul pare să depăşească recorduri. Vom pune ecrane imense afară pentru toată lumea. Peste 100.000 de cereri. Ţara noastră merge grozav, cu mult peste ce credeau rataţii şi criticii că este posibil - şi va deveni din ce în ce mai bine!”, a scris Trump pe Twitter, citat de News.ro.

Democraţii vor căuta să submineze această demonstraţie de forţă printr-un contra-miting care va avea loc în afara stadionului. Acolo vor ţine discursuri persoane din Florida care susţin că au fost afectate direct de politicile lui Trump. Protestatarii vor înălţa şi un balon imens care îl portretizează pe Trump ca fiind un bebeluş.

Conform unui sondaj al Universităţii Quinnipiac, Trump ar pierde alegerile în acest moment în faţa a cinci dintre candidaţii din cursa internă a Partidului Democrat. Aceştia sunt Joe Biden (53% - 40%), Bernie Sanders (51% - 42%), Kamala Harris (49% - 41%), Elizabeth Warren (49% - 42%), Pete Buttigieg (47% - 42%) şi Cory Booker (47% - 42%).

De asemenea, un sondaj intern al echipei de campanie a lui Trump devenit public printr-o scurgere de informaţii arată că Trump se află în spatele lui Biden, diferenţe fiind de ordinul zecilor de procente în state precum Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin.

Trump intră totuşi în cursa pentru alegeri în contextul unei creşteri economice de 3% şi a unei rate a şomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Statisticianul John Zogby, fondator al John Zogby Strategies, a declarat: „Economia este bine, nu excelează. Putem vorbi despre „economia reală” însă adevărul este că americanii au sentimente pozitive în acest sens momentan. Trump este în scădere pentru generaţia „millennials”, însă, în acelaşi timp, a existat şi o creştere mică pentru că ei au locuri de muncă”.

De asemenea, istoria este de partea lui Trump: niciun preşedinte aflat în funcţie nu a pierdut alegerile de la George HW Bush în 1992. Zogby a adăugat: „Există mereu avantajele în a fi preşedintele în funcţie. Poţi strânge fonduri”.

„Spre deosebire de George HW Bush, Trump are o rată a popularităţii printre republicani de 94%: este mult. Există o intensitate reală printre susţinătorii săi. Nu este îndeajuns pentru a câştiga, dar este suficient pentru a spune că ar fi bine să existe intensitate şi în tabăra cealaltă”, a precizat Zogby.

Trump şi-a lansat campania din 2016 în New York, la Trump Tower, după ce a plătit oamenii cu 50 de dolari pentru a participa. El s-a înscris pentru a fi reales chiar în ziua ceremoniei de învestire, însă marţi îşi lansează oficial candidatura pentru alegerile din 2020 în „casa sa spirituală” – Florida. Trump a efectuat mai multe vizite în Florida decât în oricare alt stat. Reşedinţa sa de vacanţă – Mar-a-Lago sau „Casa Albă pe timpul iernii” cum este poreclită – se află în Palm Beach, iar Trump deţine mai multe cluburi de golf în acest stat.