Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, este indignat de unele declarații ale șefului Camerei de Conturi, Alexei Kudrin, care a avertizat despre o posibilă „explozie socială” din cauza scăderii nivelului trai în Federația Rusă. Peskov a numit declarațiile lui Kudrin drept exagerate, acuzându-l pe șeful Camerei de Conturi de exces de emotivitate.

Șeful Camerei de Conturi a Federației Ruse, Alexei Kudrin, declarase anterior că este preocupat de scăderea nivelului de trai al rușilor, avertizând că nu exclude apariția unei situații revoluționare dacă nivelul sărăciei continuă să crească.

„Desigur, sunt ingrijorat. În ultimii ani, nivelul de trai al cetățenilor noștri a scăzut. Astăzi, aproximativ 12,5 milioane de persoane sunt sub pragul sărăciei, 70% dintre cetățenii săraci trăiesc în familii, în special copiii”, a spus el, citat de agenția TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept exagerate avertizările lui Kudrin, spunând că sunt „hipertrofiate”, relatează TASS.

„Nu putem fi de acord cu afirmațiile despre unele așa-zise explozii și așa mai departe. Nuputem să fim de acord cu ele. Mai degrabă putem califica aceste declarații drept niște manifestări emoționale. Adică, în ceea ce privește existența unor probleme, bineînțeles, acest lucru este bine cunoscut, nimeni nu îl ascunde. Dar, pe de altă parte, o astfel de evaluare hipertrofiată a problemei este totuși incorectă”, a declarat Peskov.

Potrivit estimărilor sale, este imposibil să vorbim despre creșterea sărăciei în Federația Rusă, deși numărul persoanelor cu venituri reduse a crescut.

„Numărul persoanelor ale căror venituri a scăzut s-a majorat din cauza conjuncturii cu situația economică externă și a unui șir de procese economice care au loc în Rusia. În același timp, însă, nu se poate vorbi despre o creștere a sărăciei în acest caz”, a menționat Peskov.

Potrivit lui Alexei Kudrin, „sărăcia în Rusia a devenit o rușine”, deoarece nu ar trebui să existe atât de mulți oameni săraci într-o țară cu un astfel de nivel de PIB pe cap de locuitor, cu salarii în continuă creștere, a relatat Pagina de Rusia.

„Este o pierdere, inclusiv în dezvoltarea funcțională, în nutriție, calitatea vieții, sănătate, aceasta este o problemă a capitalului nostru uman”, a spus el.

Totodata, economistul observă că economia rusă se află în stare de stagnare, deoarece autoritățile nu au profitat de șansele de schimbare din ultimii șase ani. „Ponderea Rusiei în economia globală a scăzut. Nu am devenit mai competitivi și mai eficienți”, spune șeful Camerei de Conturi.

Situația din economia rusă se dezvoltă în direcția opusă schimbărilor necesare, este convins Kudrin. „Ponderea statului în economie este în creștere, concurența este în scădere, inițiativa privată este în scădere, iar multe companii private sunt preluate de stat. Este o mișcare înapoi”, a adăugat el.