Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte 134 au fost rănite în urma unui puternic cutremur, de magnitudinea 6, care s-a produs în provincia Sichuan din nord-vestul Chinei, potrivit unui bilanţ anunţat marţi de oficiali locali şi presa de stat.

Peste 4.000 de persoane au fost mutate în urma cutremurului, care a distrus sau avariat peste 10.000 de locuinţe în vasta comună Yibin, cu 5,5 milioane de locuitori. În total, peste 100.000 de persoane sunt afectate de seism, potrivit autorităţilor, relatează News.ro.

Salvatorii au venit în zonele afectate, în apropiere de epicentrul situat în afara zonelor urbane de la Yibin, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă Xinhua News. Toate victimele au fost înregistrate în districtele Changning şi Gongxian, care fac parte din comună, potrivit unor oficiali citaţi de agenţia de stat.

Cutremurul a avut loc luni noaptea, la o adâncime de 16 kilometri, potrivit Centrului chinez de seismologie. Un sistem de alertă a răsunat la Yibin - cu zece secunde înainte de cutremur. Potrivit Xinhua News, o alertă dată cu trei secunde înainte poate reduce cu 14% numărul victimelor.

Un hotel situat în apropierea epicentrului s-a surpat, însă era neclar dacă s-a soldat cu victime. Fisuri au apărut în mai multe drumuri din regiune. Peste 300 de pompieri au fost trimişi la faţa locului, iar salvatorii au fost trimişi cu 5.000 de corturi şi alte echipamente de salvare.

Provincia Sichuan este afectată frecvent de seisme. În 2008, un cutremur de magnitudinea 7,9 s-a soldat cu 87.000 de morți şi dispăruţi.