Rusia este „de ani de zile” victimă a atacurilor cibernetice americane, a afirmat marţi Kremlinul, după dezvăluirile făcute de publicaţia New York Times, potrivit căreia Statele Unite şi-ar fi intensificat intruziunile informatice în reţeaua electrică rusă, informează AFP.

„De mai mulţi ani, mai multe dintre organizaţiile noastre financiare, media, instituţii şi infrastructurile noastre critice fac obiectul unor atacuri cibernetice dinspre diferite ţări occidentale, inclusiv din SUA”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceasta este o mare problemă şi de aceea Vladimir Putin a propus în repetate rânduri Washingtonului şi omologului său american de a coopera în domeniul securităţii informatice. Aceste propuneri au fost respinse de colegii noştri americani”, a afirmat Peskov.

Ziarul New York Times a relatat sâmbătă că Washingtonul şi-a intensificat intruziunile informatice în reţeaua electrică şi alte ţinte în Rusia pentru a trimite un avertisment Moscovei, suspectată că ar face acelaşi lucru faţă de SUA şi pentru a pregăti un eventual atac cibernetic în cazul unui conflict major între cele două ţări.

Potrivit unor responsabili americani, citaţi de ziar, Donald Trump nu a fost pus în temă cu detaliile acestor operaţiuni.

Acest articol a provocat indignarea preşedintelui american, care a denunţat „un act virtual de trădare” şi a catalogat cotidianul newyorkez drept „corupt”, iar pe jurnaliştii săi drept „duşmani ai poporului”.

Potrivit unei surse din domeniul securităţii de la Moscova, citată luni de agenţia de presă RIA Novosti, SUA încearcă de mai mulţi ani să producă daune infrastructurilor de transport, energetică şi bancară ale Rusiei, în ceea ce se aseamănă - potrivit acesteia - cu acţiunile de „război cibernetic”.

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat marţi că ar fi în pregătire atacuri cibernetice occidentale împotriva Rusiei. „Noi informăm instituţiile noastre cu privire la aceasta”, a spus el într-o întâlnire cu responsabili ai serviciilor de securitate, fără să ofere mai multe detalii.

Rusia este acuzată de Occident că este la originea mai multor atacuri cibernetice de amploare mondială în ultimii ani, precum atacarea serverelor Partidului Democrat din SUA, ale Agenţiei sportive antidopaj sau cele ale aeroportului Odesa, în Ucraina.

În plus, Moscova este suspectată că ar fi responsabilă de mai multe campanii de dezinformare în mass-media şi pe reţelele de socializare, relatează Agerpres.